BIH ZA ČETIRI MJESECA DALA 65 MILIONA KM NA UVOZ VODE

Visits: 973 Today: 1

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošila više od 65,8 miliona maraka, odnosno u prosjeku mjesečno čak 16,5 miliona. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je uvoz vode od januara do kraja aprila ove godine viši u odnosu na isti period lani kada je iz inostranstva stigla voda u vrijednosti 51,4 miliona maraka.

“U prva četiri mjeseca ove godine na inostrana tržišta iz BiH je plasirana prirodna i gazirana voda u vrijednosti od oko 12,5 miliona KM”, navode u UIO. U odnosu na isti period lani izvoz je neznatno povećan, jer je u tom periodu plasirana voda u vrijednosti od 12,4 miliona maraka. Tokom ove godine najviše vode na domaće tržište je stiglo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. A podaci UIO BiH pokazuju da vodu uvozimo još i iz Belgije, Estonije, Rumunije, Švedske, Švajcarske, pa čak i Vijetnama. A kada je riječ o izvozu, BiH je svoju vodu najviše, kako za prva četiri mjeseca ove godine, tako i lani, plasirala na tržište Hrvatske

Istraživanja pokazuju da BiH obiluje pitkom vodom i da po stanovniku ima oko 9.460 kubnih metara vode.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom prošle godine uvezla vode u vrijednosti većoj od 184,9 miliona maraka. S druge strane, tokom čitave 2021. godine izvezena je voda u vrijednosti od 43,6 miliona maraka.

crna-hronika