Bosanka Sutka Selimović-Albarawy evakuirana iz G4ze: Mislili smo da nećemo preživjeti

Selimović-Albarawy, koja živi u Gazi posljednje 33 godine, sinoć je evakuirana iz Gaze zajedno s još 35 državljana BiH, a trenutno se nalazi u Kairu, glavnom gradu Egipta.

„Tokom protekle 33 godine bilo je rata i svašta se dešavalo. Ali ovo sad što se desilo, za ova dva mjeseca, to se ne može opisati riječima. Taj užas i sve što smo preživjeli moja porodica i ja, moja kćerka, moja snaha i moja unučad. Mislili smo da nećemo ostati živi, nismo vjerovali šta se dešava”, kazala je Selimović-Albarawy na snimku koji je Anadolu ustupila Palestinska zajednica u BiH.

Uspjeli su napusiti Gazu zahvaljujući naporima i pomoći Ambasade Bosne i Hercegovine u Egiptu, na čemu su, kako je kazala, veoma zahvalni.

„Hvala Bogu, s našim ambasadorom Sabitom (op.a. Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu), sa momcima iz Egipta, pomogli su nam kao da smo mi njihova porodica i njihova djeca. Naša Bosna i naša bosanska ambasada bile su naša majka”, kroz suze i vidno potresena rekla je Selimović-Albarawy.

Bh. državljani se trenutno nalaze u hotelu u Kairu.

„Zahvaljujem se državi Katar, koji su nas smjestili u lijep hotel kako bismo malo došli sebi nakon svega što smo preživjeli. Zahvalna sam svima u ime moje porodce”, kazala je Selimović-Albarawy.

Njena kćerka Dalila Albarawy, koja je uspjela napustiti Gazu s četvoro djece, također je zahvalila Ambasadi BiH, te državama Egiptu i Kataru, koje su im pomogle da živi izađu iz Gaze.

Tokom protekle noći iz Pojasa Gaze je uspješno evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, dok se šest osoba sa liste za evakuiranje nije pojavilo na prelazu Rafah. Bh. državljani su danas oko podne stigli u Kairo u pratnji Sabita Subašića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Egiptu.

akos.ba