NJEMAČKI POLITIČAR UPOREDIO ERDOGANA SA ŠTAKOROM, USLIJEDILA JE REAKCIJA!

Visits: 845 Today: 1

Danas je tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na razgovor njemačkog ambasadora u Ankari zbog komentara visoko rangiranog njemačkog političara koji je predsjednika Recepa Tayyip Erdogana usporedio s “malim kanalizacijskim štakorom”.

Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Wolfganga Kubickog, potpredsjednika njemačkog saveznog parlamenta, o našem predsjedniku u govoru tokom izborne kampanje za pokrajinu Donja Saksonija – izjavio je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Tanju Bilgic.
Kubicki je potpuno lišen političkog morala i odgovornosti – rekao je Bilgic, dodajući da takve “nepristojne izjave u biti daju pravu sliku o političkoj i moralnoj razini Kubickog, te otkrivaju njegovu vulgarnost”.
Kubicki je potvrdio da je dao komentar tokom skupa predizborne kampanje dok je pokušavao skrenuti pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske duž takozvane balkanske rute prema Njemačkoj.

Kanalizacijski štakor malo je, simpatično, ali istovremeno pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dječjim pričama – rekao je Kubicki, navodeći kao primjer popularni animirani film “Ratatouille”.
Dodao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao smanjiti broj izbjeglica koje ulaze u Europsku uniju 2015. godine.

No, istovremeno moramo primijetiti da val izbjeglica duž balkanske rute (iz Turske) ponovno raste, što je izazov za njemačku vanjsku i unutrašnju politiku – na kraju je poručio Kubicki.
U Turskoj, gdje su Erdogan i njegova vladajuća AK stranka na vlasti već dva desetljeća, vrijeđanje predsjednika je krivično djelo.

svjetlo-dunjaluka