ŠPANSKA MINISTRICA JAVILA SE ZA RIJEČ U PARLAMENTU: “U P@lestini vidimo g3nocid! Moramo prekniuti diplomatske odnose sa Izr@elom – VIDEO

Ione Belarraa, španska ministrica za socijalna prava u parlamentu ove zemlje je poručila da Španija mora zauvijek prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom.

“Ono što vidimo u Palestini je genocid od strane Izraela. To je etničko čišćenje. To je pokušaj istrebljenja cijelog jednog naroda. Nema legitimnog rata. Ono što španska država mora učiniti je jasno: zauvijek prekinuti diplomatske odnose s Izraelom”, poručila je Belarraa.

“U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine. Osuđujete li ta ubistva”, upitala je ministrica.

Belarra je postavila pitanje španskoj konzervativnoj Narodnoj stranci, koja se smatra proizraelskom, hoće li “prestati biti saučesnik u genocidnoj državi Izrael”.

“I to se događa u kontekstu u kojem država Izrael desetljećima nezakonito zauzima zemlju koja joj ne pripada, krade domove Palestincima, maltretira ih vršeći svakodnevno nasilje protiv palestinskog naroda”, kazala je Belarra, lider stranke Podemos.

Video pogledajte OVDJE prenosi pressmediabih