U BIŠĆANIMA KOD PRIJEDORA NA AHIRET PRESELILA HASNIJA KADIRIĆ, MAJKA ČETIRI ŠEHIDA

U 84. godini života na ahiret je preselila Hasnija Kadirić (1937 – 2021), majka kojoj su srpski zločinci u genocidu u prijedorskom kraju u vremenu srpsko-crnogorske agresije ubili četiri sina Ferida (1974), Edina (1971), Samira (1968) i Emira (1967).
Na čuvenom prijedorskom Brdu, ratne 1992., 20. jula, majci Hasniji sa kućnog praga, bez ijednog povoda ili razloga, srpski zlikovci – komšije, odveli su trojicu sinova: Ferida, Samira i Emira, dok 22. jula sina Edina.
Svjedočila je majka Hasnija: – Gledala sam kako ih komšije iz kuće odvode. Prvo najmlađeg Ferida, ni 18 još nije napunio… Posljednjeg sam Emira pogledom ispratila.
Kao i sve projedorske žrtve genocida, odvedeni, zlostavljani, prebijani, ubijeni… Ostatke sa namjerom prikrivanja zločina, sakrili su u masovnim grobnicama.
Čuveno prijedorsko Brdo je potpuno etnički očišćeno od svih Bošnjaka, njihova imovina popljačkana, kuće sve do jedne do temelja porušene.
I nakon genocida i etničkog čišćenja povratak na svoj toprak.
Na temeljima porušene kuće vratila se majka Hasnija sa dvojicom svojih preživjelih sinova, Ismetom i Mirsadom, gdje su sagradili kuću na temelju gdje sin Emir planirao graditi svoj dom.
Živjeli su teško sa nekom minimalnom penzijom i dva sina što bi po nadnicama zaradili. Ali nisu dali svoj ponos.
Majka Hasnija živjela je tiho i u dubokom bolu za svojim nevinim ubijenim sinovima. Nakon svega tješila se bar sa jednom željom, da kosti svojih sinova pronađe, da zna gdje su im mezari i da im može dovu proučiti.
Prema podacima koje smo dobili, Edin i Samir su ekshumirani u masovnoj grobnici Redak, dok u Hambarinama pronađeni su ostaci od Edina. Nažalost, majka Hasnija nije doživjela da se pronađu ostaci njenog najmlađeg sina Ferida.
Molimo Allah dž.š. da majci Hasniji podari Džennet i da je spoji sa njenim sinovima – šehidima, ostalima u porodici veliki sabur. Amin!
Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi’uun.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!
Gospodaru Svevišnji, kazni srpske ratne zločince najstrožijom kaznom, zatri njihove tragove postojanja, kao i njihovih porodica, i svih onih koji veličaju ratne zločince, negatore genocida, logora smrti i svih oblika ratnih zločina. Amin!
Da se podsjetimo, prema popisu 1991., u Prijedoru je živjelo 49.000 Bošnjaka, dok statistike istraživača genocida ukazuju da je krajem 1995., u Prijedoru ostalo svega 375 lica bošnjačke nacionalnosti.
Godine 1992., 31.000 logoraša su prošli kroz zloglasne logore smrti Omarska, Trnopolje i Keraterm, dok je 55.000 protjeranih Prijedorčana, Bošnjaka i Hrvata. Prema podacima istraživača, 3.176 žrtava genocida je mahom bošnjačke nacionalnosti, od ovog broja je 102 djece i 256 žena.
Ostaci ubijenih su pronalaženi na 465 lokacija, dok je najveća masovna grobnica u BiH, Tomašica.
Ovo svjedoči u ukazuje da je Projedor je grad zloglasnih srpskih logora, Prijedor je grad patnje i smrti, Projedorska regija je regija genocida. (EK)
Tekst:
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=72248

Fb stranica:
Nema snage ni moći, osim sa Allahom Dž.š