PONOS IZ GRAČANICE: ZLATNI OLIMPIJAC ŽIVI KAO PODSTANAR U NEUSLOVNOJ KUĆI

Fotografija N1
Hasan Sejdinović, mladi sportista iz Gračanice, postao je ponos ovog grada kada je osvojio zlatnu medalju na Specijalnoj svjetskoj olimpijadi u atletici. Međutim, iako je postao ponos svoga grada i države, Hasan i njegova majka Edisa žive u neuslovnoj kući kao podstanari.

Kuća u kojoj žive Hasan i njegova majka je stara, oštećena, s prokišnjavajućim krovom i lošom izolacijom prozora. Unutrašnjost kuće je dotrajala, ali na stolu se nalazi Hasanova zlatna Olimpijska medalja – simbol njegove izvanredne sportske karijere. Pored toga, tu je i neizmerna ljubav između majke i sina.

Hasan Sejdinović je na dvije Specijalne olimpijade predstavljao svoju zemlju i osvojio brojne medalje, ali i dalje živi u neuslovnom stambenom prostoru.

“Najteže je zimi. Krov prokišnjava, prozori su u lošem stanju, često se prehladimo svake zime”, rekla je majka Edisa Sejdinović.

Iako su svi građani Gračanice i širom zemlje s ponosom tapšali po ramenima Hasana nakon njegovih velikih sportskih uspjeha, izgleda da je podrška prestala nakon što je spektakl završen, ostavljajući zlatnog olimpijca i njegovu majku u neuslovnom stanu.

Ukupno 200 KM daju za kiriju, a tu su i režijski troškovi, dok su primanja oko 500 KM. Svi su Hasana tapšali po ramenu nakon velikog rezultata, iskazivali svoj ponos, ali su zlatnog olimpijca i njegovu majku ostavili da živi u neuslovnom domu. Hasan je tada, samo 15 dana prije Olimpijade, izgubio oca. U periodu poslije Sejdinovići su najviše očekivali od gradonačelnika Gračanice.

”Razočarao me njihov odgovor ‘ako damo Hasanu, javit će se još neko dijete sa poteškoćama u razvoju’. Razočarana sam jer ga ne smatraju vrhunskim sportistom i zlatnim olimpijcem nego ga gledaju kao osobu sa poteškoćama u razvoju. E to me razočaralo…”, kaže majka Edisa.

Hasan Sejdinović i njegova majka obratili su se više puta ministrici Sanji Vlaisavljević, kantonalnom ministru, te drugim visokim zvaničnicima, ali nisu dobili odgovore ili rješenja za svoj stambeni problem.

Od grada Gračanice Sejdinović je dobio 500 maraka nakon osvojene zlatne medalje, kao i prošle godine pet hiljada KM. Bivši premijer Novalić doznačio je prošle godine 500 KM.

S obzirom na sve ovo, Sejdinovići su pokrenuli humanitarnu akciju kako bi prikupili sredstva za svoju kuću. Hasan, koji je svojim uspesima ponosno predstavljao svoju zemlju, i dalje živi u neuslovnom domu kao podstanar, dok se nada da će se njegova situacija uskoro promeniti.

crna-hronika