KAKO SU DVA MLADIĆA POKUŠALA UKRASTI TIJELO POSLANIKA MUHAMEDA A.S.

Nur ad-Din Zengi (februar 1118. – 15. maj 1174.) bio je član turske dinastije Zengid, koja je vladala nad sirijskom regijom Selđučkog Carstva. Vladao je od 1146. do 1174. godine.

Godine 557 Hidžreta, pokušana je krađa tijela Poslanika Muhammeda (mir na njega) (1164. n.e.). Bila su dva hrišćanska muškarca koji su se pretvarali da su Marokanci i tvrdili da su iz Andaluzije. Ova dva muškarca iznajmila su kuću blizu mezara, gdje je Poslanik (mir na njega) bio ukopan, i počeli su kopati tunel unutar kuće prema mezaru. Tokom dana su otkriveni u džamiji Poslanika a.s. i prilikom posjete mezarju al-Baqi.

U snu, Sultan Nuruddin Mahmud ibn Zanki vidio je Poslanika (mir na njega) kako pokazuje na dva plavokosa muškarca i govori: “Mahmude, sačuvaj me od njih.” U strahu se Sultan probudio, obavio svoj namaz i vratio se na spavanje. Međutim, san se ponovio tri puta. Odmah je pozvao Jamaluddina Al-Mawsilia, svog ministra, i rekao mu da se pripremi za put u Medinu.

Sultan i njegov ministar putovali su u Medinu u velikom karavanu sa hiljadu deva, prema historičaru Majduddinu Al-Matariju. Trebalo im je 16 dana da putuju iz Sirije do Medine. Sultan je krenuo direktno prema Džamiji Poslanika a.s., pomolio se, a zatim sjedio, ne znajući šta dalje da radi. Kada je Sultan rekao da bi prepoznao ta dva pojedinca ako ih vidi, ministar je pozvao građane i potakao ih da se predstave kako bi Sultan mogao darovati milostinju.

Sultan nije mogao prepoznati ova dva muškarca među svim drugima koji su došli da prime milostinju. Kada je saznao da su dva Marokanca jedini koji nisu došli da prime milostinju, naredio je da budu dovedeni, i odmah ih je prepoznao.

Ostavivši ih tamo, Sultan je otišao do kuće ova dva muškarca, ali nije ništa pronašao što bi ih optužilo, sve dok nije otkrio značajne svote novca. Nastavljajući svoju potragu, naišao je na komad drveta. Podigavši ga, otkrio je početak tunela koji je vodio prema mezaru Poslanika a.s. Ova dva muškarca su priznala zločin. Sultan Nuruddin naredio je izgradnju rova oko mezara Poslanika a.s. i lijevanje olova unutar kanala kako bi zaštitio zidove od budućih pokušaja krađe.

svjetlo-dunjaluka