ISHAK SOFTIĆ JE NOVI NAJMLAĐI HAFIZ KUR’ANA ČASNOG U MUFTIJSTVU BIHAĆKOM

ISHAK SOFTIĆ JE NOVI NAJMLAĐI HAFIZ KUR’ANA ČASNOG U MUFTIJSTVU BIHAĆKOM
Danas, 26. jula 2023./8. muharrema 1445., posljednje ajete Kur’ana Časnog pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, proučio je Ishak Softić iz Kozarca, čime je zvanično stekao časnu titulu hafiza Kur’ana Časnog i tako postao najmlađi hafiz iz Bosanske Krajine. Njegov muhaffiz je ujedno i njegov muallim iz mekteba hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac i imam u džematu Kamičani.
Ovim povodom, svoju čestitku hafizu, njegovom muhaffizu i porodici je uputio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.
“Izuzetno je lijepa informacija i dragocjena vijest da je jedna mlada osoba postala hafiz Kur’ana Časnog. U vremenu kada govorimo o tome na koji način mlade ljude njegovih godina odvojiti od ekrana i usmjeriti ih prema igralištu ili nekim zdravijim formama njihovog razvoja i odrastanja, hafiz Ishak Softić nam pokazuje da može i drugačije i da je uspjeh na tom polju moguć. Ovaj njegov uspjeh nije samo važan njemu, njegovim roditeljima ili muhaffizu, već je prije svega važan njegovom Kozarcu, Prijedoru i cijeloj regiji Bosanske Krajine i Bihaćkog muftijstva. Kada god naši povratnici ostvare neki zavidan rezultat, to je ekvivalent koji se u vrijednosti ne može mjeriti sa istim uspjehom u ovom tzv. federalnom dijelu naše domovine. Čestitam hafizu Ishaku, njegovom čestitom muhaffizu hafizu Amir-ef. Mahiću, njegovim roditeljima i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom izvanrednom uspjehu. Allah mubarek olsun!”
Hafiz Ishak Softić je rođen 2009. godine i sin je hadži Hajrudina i Sabine. Završio je sedmi razred osnovne škole u Kozarcu. Polaznik je mekteba džemata Kamičani i škole hifza koju vodi njegov muhaffiz hafiz Amir-ef. Mahić. Hifz je počeo učiti početkom 2017. godine, kada je bio učenik 1. razreda osnovne škole, a učenje Kur’ana napamet je okončao 15. jula 2021., kada je imao 11 godina. Naredne dvije godine posvetio se temeljitoj sistematiziciji naučenog Kur’ana i predano se pripremao za izlazak na Komisiju za hifz.
Hifz je polagao u periodu od 12. do 26. jula 2023. godine pred komisijom u sastavu: hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz Haso-ef. Popara, hafiz mr. Salih Halilović, hafiz mr. Sadrudin Išerić i hafiz mr. Hamza-ef. Lavić.

Muftijstvo bihaćko