13 koraka kako da naučite Kur`an napamet

Visits: 1196 Today: 2

Tokom jednog od svojih seminara, poznati predavač Yasir Qadhi podijelio je par praktičnih savjeta koji su njemu pomogli tokom memorisanja Kur’ana.Prije svega, shvatite da je to duhovni i tjelesni projekat. Veliki blagoslov i mudžiza je od Allaha dž.š. da smo sposobni da naučimo Ku’ran. Ako želite iskoristiti ovaj blagoslov, trebate biti u poziciji da ga primite, da težite psihički i fizički da ga postignete kako bi izvukli najveću korist.

1. Iskrenost

Prvo na što trebate obratiti pažnju je vaša namjera (ako namjeravaš dobro, dobićeš dobro). Pobrinite se da je vaš hifz isključivo u ime Allaha aze ve džele, da njime tražite samo Njegovo zadovoljstvo a nikako da bi se pokazali pred drugima. Iskrenost nije samo potrebna u jednom trenutku, već je prije trajna borba sa sobom koju uvijek treba obnavljati.

2. Dosljednost

Što češće učite, postaje lakše. Od velike je važnosti da budete dosljedni i da ne preskočite niti jedan dan. Nema odmora u ibadetu. Minimum koji trebate zapamtiti su makar 3 reda, 5 je idealnije. Ako ste dosljedni, možete postati hafiz za 5-6 godina.

3. Vrijeme

Prva stvar koju trebate uraditi kada se probudite jeste hifz- čak i prije doručka, jer je ovo vaš duhovni doručak. Najbolje vrijeme za hifz je odmah poslije sabaha.

4. Okruženje

Nađite svoj kutak za učenje na mjestu koje je tiho. Ne možete učiti ispravno sa „ometačima“, zbog toga isključite sve uređaje koji vam smetaju (poput telefona).

5. Zbližite se s Kur’anom

Počnite u isto vrijeme, na istom mjestu i koristite isti mushaf svaki dan. Trebate imati vlastiti primjerak Kur’ana, koji će vam vremenom postati drag.

6. Bez trikova

Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje, opet i iznova. Samo će konstantno ponavljanje i slušanje vam pomoći da naučite Kur`an. 7.Pamtite sa značenjem: pročitajte prijevod prije nego počnete i pokušajte uskladiti arapske riječi sa njihovim značenjem.

8. Okružite se učenjem Kur`ana: slušajte Kur’an

Prije nego počnete hifziti, poslušajte to što trebate učiti. Za one koje tek počinju sa hifzom, preporuka je poznati učač- Husari.

9. Pronađite „hifz prijatelja“

Nađite prijatelja, člana porodice, ili nekoga koga poznajete ko će vas svakodnevno preslušavati. Idealno bi bilo da nađete nekoga ko također memoriše Kur’an kako bi i vas motivisao.

10. Učite na namazima ono što ste naučili od Kur`ana

Ako ste zaboravili neki dio, odmah ćete pohrliti ka Kur’anu da ga ispravite, i nikada više nećete napraviti tu grešku.

11. Triput dnevno

a.) Novo memorisanje u vašem određenom vremenu za hifz.

b.) Obnova naučenog iz prehodnih 7 dana prije nego počnete pamćenje novog. Ovo je zbog toga što se najbrže zaboravi tek naučeno. Čineći tako, napraviće poveznicu između ranije naučenog i onog što trebate učiti. Osim toga, to će biti odlično zagrijavanje za mozak, kada se sjetite naučenog i to ponovite prije nego krenete u pamćenje novog.

c.) U kasnijem/drugom dijelu dana, ponovite naučeno i prije zadnjih 7 dana. Minimum je 4-5 stranica.

12. Ne preskačite

Budite dosljedni. Ne pokušavajte preći na drugu suru, ako vam je ta koju učite teška, i držite se reda. Na taj način ćete osjetiti zadovoljstvo kompletiranog džuza.

13. Tri dijela

Počnite od kraja. Male sure će vam dati veliki poticaj. Podijelite učenje Kur`ana u 3 dijela:

a) Džuz 28, 29, 30 ili samo 29, 30;

b) Od sure Al-kehf pa do 28- og džuza;

c) Od sure Al-bekare do sure Al-kehf.

Izvor: muslimmatters.org … Za Akos.ba preveo i uredio: Moco Jasmin