Praktičan primjer liječenja lijenosti

Dr Omer Abdul-Kafi je ispričao kako je jedne prilike držao hutbu. Tada mu je prišao čovjek sa dugom kosom i dugom bradom. Na izgledu mu se vidjelo da ne vodi računa o sebi. Rekao je: “Ja sam veoma lijen čovjek, i puno spavam. Jedva se budim, probudim se samo da jedem a zatim se vratim u krevet. Zanemarujem posao, porodicu, sve zanemarujem i uopšte ne marim. Djeca misle da sam čudna osoba, i veoma dosadna. Nedostaje mi entuzijazma i uvijek sam nervozan. Šta da uradim, pomozite mi.”

Šejh mu je samo rekao da traži oprost od Allaha izgovarajući “Estagfirullah” najmanje 100 puta dnevno, i da se vrati nakon sedmicu dana da čuje rezultat. Čovjek mu odgovori: “Govorim ti da sam lijen, spavam više od 15h dnevno. Zapostavio sam namaz, djecu, posao, a ti mi kažeš da samo tražim oprost od Allaha?” Šejh mu odgovori: “Mi ljudi smo često nepokorni našem Gospodaru i činimo razne grijehe. Ovi grijesi otežaju na našim tijelima i učine nas lijenima. Zbog njih gubimo elan, a dobijamo lijenost i krutost srca. Poslušaj moj savjet i bićeš šokiran rezultatom, inšallah.”

Nakon šest dana, ovaj čovjek se vratio kod šejha i rekao mu: “Želim da Vam poljubim ruku. Sada činim istigfar nekada 100, nekada 400 a nekada i po 1000 puta dnevno. Allah je unio elan u moje srce i tijelo. Sada spavam manje od 7h i dovoljno mi je. Gledam da sebe uposlim u bilo kakvu aktivnost na poslu. Sklopio sam nova partnerstva i potpisao nove ugovore. Više ne propuštam namaze i postao sam jako blizak sa svojom djecom. Istigfar je za mene bio poput energetskog pića, poput punjača.”

Istigfar je zaista poput spasonosne ruke koja te vraća. To je snaga od našeg Gospodara. Baš kao što nas kišobran štiti od Sunca i kiše, istigfar nas čuva od svega teškog na našem putu. Koristi istigfar kada god doživiš neuspjeh, ili kada si povrijeđen, razočaran, bolestan, kada imaš bilo kakvu brigu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao običaj da izgovori “estagfirullah” preko 100 puta u toku samo jednog sijela. Zbog istigfara naš Gospodar će nas zaštiti od poteškoća. Islamski učenjaci su složni da istigfar pomaže čovjeku da uspije u svemu. “Estagfirullah” je milost od Allaha nama. Molim Allaha da istigfar učini lijekom za naše bolesti srca i tijela, i popravi nam život nabolje.

n-um