Nije baš na smetljište, ali… EVO GDJE ĆE NA KRAJU ZAVRŠITI RESPIRATORI koje uvezla Srebrena malina

Izvor: NAP.ba

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je da mjere koje kontinuirano provodimo daju dosta dobre rezultate i potrebno ih se pridržavati i u vremenu koje je ispred nas. Odgovorio je i na pitanje šta bi moglo biti sa respiratorima koje je uvezla “Srebrena malina”…

– Očekujemo popuštanje, ali ne znači opuštanje svih nas. Jer najmanji propust može nam se vrlo brzo vratiti povećanjem broja oboljelih a to je ono što nikako ne želimo – izjavio je Pehar.

Govoreći o spornoj nabavci respiratora Pehar je još jednom naveo da Zavod za javno zdravstvo FBiH ni u jednom segmentu nije učestvovao u nabavci ovih respiratora, pa čak ni kada je riječ o vrsti respiratora koji će se nabaviti.

Kao i nekoliko puta do sada i danas je negirao bilo kakvu umiješanost u proces nabavke respiratora koje je po narudžbi Federalne uprave civilne zaštite uvezla firma “Srebrena malina”.

– Odgovorno tvrdim da ja ni Zavod ni u jednom segmentu nismo sudjelovali u ugovaranju nabavke respiratora. Vrijeme je da Tužilaštvo radi svoj posao. Nemam daljnjih komentara…

Pehar je naveo da je njihova uloga bila priprema za potrebnu opremu koju će koristiti ustanove tokom pandemije.

– Tu prestaje naša svaka aktivnost, tvrdi Pehar, dodajući da treba sačekati konačnu istragu pa da stručnjaci koji se razumiju u ovu opremu daju svoju riječ i da se sukladno tome nađe mjesto za ove aparate.

Rad javnih zdravstvenih ustanova trebao bi biti neometan u skladu sa epidemiološkim stanjem, te je isključivo na menadžmentu tih ustanova da organiziraju rad.

– Što se tiče Zavoda za javno zdravstvo FBiH ustanove mogu obavljati normalan rad, dodao je Pehar.


Kako se navodi u obavještenju za javnost, koje je jučer medijima proslijedio Boris Grubešić, prvi čovjek Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH, ovo tužiteljstvo je zaprimilo stručno vještačenje u okviru predmeta “Respiratori”.

Podsjetimo, riječ je o sumnjivoj nabavci ovih medicinskih uređaja za potrebe zdravstva u FBiH. Iz Tužiteljstva su naveli sljedeće:

– Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19.

Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Tim tužitelja Tužiteljstva BiH, od početka rada na predmetu, 04.05. ove godine, kad je Tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

Tužiteljstvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i točno informirati javnost.

(Doznajemo.com)