ČUDO U SANSKOM MOSTU: HIKMET SVAKE GODINE BERE BANANE IZ SVOG DVORIŠTA

Već nekoliko godina banane koje rastu u vrtu Hikmeta Seferovića u Sanskom Mostu su prava atrakcija među stanovnicima ovog grada, a ono što još više čudi jeste da redovno rađaju i daju ukusne plodove.

Nezavisne novine

Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina te dodaje kako se radi o vrsti čiji su plodovi veličinom manji u odnosu na uobičajene te su izuzetno ukusni i hranjivi. Prema njegovim riječima, najveći neprijatelj ovoga voća su niske temperature, zbog čega ih zimi redovno zaštićuje.

Stabla banane utoplim čim temperature padnu, omotam ih slamom i najlonom, a posljednjih godina naruku mi idu i tople zime, bez ekstremnih temperatura – kaže Seferović.

Nezavisne novine
Dodaje da su stabla regenerativna i da se sama obnavljaju, veoma su lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu, pišu Nezavisne.

U vegetativnom periodu banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Stabla su mogu narasti više od 10 metara u visinu. Traže puno vode, jer vole vlagu. U sušnom periodu samo jedno stablo treba i do 40 litara vode dnevno – kaže Seferović.
Ističe kako stabla jednom godišnje daju plodove i da ih ove godine očekuje potkraj avgusta.

Banane se beru zelene, a onda, kada neko vrijeme odstoje, dozriju i dobiju prepoznatljivu žutu boju – navodi.
On u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za naše podneblje, a spas od bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži prenosi hayat