Nakon Aja Sofije, Erdogan donio naredbu o pretvaranju stare grčke crkvu Hora u džamiju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je donio naredbu o pretvaranju crkve Hora u džamiju. Crkva Hora je jedna od nastarijih vizantijskih građevina u Istanbulu. Ova naredba uslijedila je samo mjesec dana nakon što je slavna Aja Sofija pretvorena u džamiju.Srednjovjekovna crkva Krista Spasitelja ili crkva Hora sagrađena je u u 14. stoljeću, a freske u njoj prikazuju prizore iz biblijskih priča. Crkva se nalazi u istanbulskom naselju Edirnekapi.

Za vrijeme posljednje osmanske opsade Konstantinopola 1453. godine grad je pokoren, a pedeset godina poslije ova crkva pretvorena je u džamiju. Godine 1948. turska sekularna država je Horu pretvorila u muzej.

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. godine koja je pretvorila Horu u muzej kojim upravlja Ministarstvo obrazovanja, a danas je Erdogan potvrdio i potpisao da se upravljanje džamije prebacuje Upravi za vjerska pitanja, te da je džamija otvorena za molitve, piše Reuters.

Još uvijek nije poznato kada će se prve molitve obaviti u ovoj žamiji niti šta će biti učinjeno s kršćanskim umjetničkim radovima. Kada je u pitanju Aja Sofija, freske se u toku namaza prekrivaju zavjesama.

Podsjećamo, prošlog mjeseca je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon 86. godina muzej Aja Sofiju pretvorio u džamiju. Ovaj potez oštro su kritizirali kršćani širom svijeta kazavši kako je pretvaranje Aja Sofije u džamiju rizik za produbljivanje međureligijskih problema. islamskaomladina.com