Mila majko, nisam ti za Bajram doš’o al’ eto me za Novu

Halali majko već sam ti prič’o da nisam mog’o doći za Bajram, nisu me pušćali šefovi. Znaš mati da je prokleta ova tuđina ali mora insan raditi, da bi im’o šta jesti i od čega živit.

Žao mi je što nisam za Bajram bio, nisam prob’o tvojih hurmašica ni pogače. Nisam ni kurban zaklo ni dilio sa babom. Ali pušćali su me šefovi da dođem za Novu godinu u Bosnu. Dobri su ovi moji šefovi, dobio sam božićnicu i spakovali su mi paket njeki nisam zavirio šta ima u njemu. Et mati neš morat deverati na pendžeru, dolazim u četvrtak ujutro ako ne bude gužve. Nek babo vidi pastrame kod Irfeta nekol’ko kila ja ću platiti kad dođem.

Doće i djeca sa mnom, da vide malo đe im je ćaća odrast’o i krave čuv’o. Ne zna ova omladina ništa mati draga, samo viri u onaj kompljuter. Nemaju pojma kako smo se mi patili da doguramo do Austrije. Ali nek im je Bog dao da mogu imati šta zažele, nek su živa i zdrava, mašala. Naloži mati koji put vatru nek se zidovi ugriju dok mi ne dođemo. Poselami babu, on je sigurno u štali namiriva konak. Vidimo se mati ako Bog da u četvrtak. freshpress.info Foto: ilustracija