Kako prepoznati da li je teškoća kroz koju prolaziš iskušenje ili kazna?

Je li teškoća kroz koju prolaziš iskušenje ili kazna? Pitanje je koje mnogi sebi postavljaju kada na prepreku neku naiđu. A odgovor je vrlo jednostavan. Allah je stvorio i život i smrt kako bi nas iskušao ko će bolja djela činiti. Znači, ovdje smo na testu. Učenici u školi kada rade test, ako urade ono što se od njih traži – taj test će za njih biti put do uspjeha. Lijeni učenici sam test doživljavaju kao kaznu.
Tako i u životu, od reakcije na prepreku ovisi je li iskušenje ili kazna. Ako se ljutiš i inatiš na Gospodara, ne tražiš u sebi odgovornost – belaj ti je kazna. Ako u belaju nađeš Allahovu blizinu i svoju odgovornost – to ti je iskušenje kojim te Allah čisti, grijehe prašta, uzdiže stepen i priprema za nešto još bolje.
“O vjernici, brinite se o sebi!”
Piše: Ammar Bašić, akos.ba

Pročitajte još: Sastali se znanje, imetak i čast, ali nedugo nakon toga odlučiše da se raziđu…

Sastali se znanje, imetak i čast, ali nedugo nakon toga odlučiše da se raziđu i da svako ide svoim putem.Imetak reče: “Braćo, ja vam odoh. Ako me budete tražili, znate gdje me možete naći; potražite me u onom veličanstvenom zamku. Znanje kaza: “Mene, ako budete trebali, možete naći u onoj velikoj džamiji.”Čast ne progovori ni riječ, pa ovo dvoje upitaše: “A šta je s tobom? Gdje ćemo tebe naći?”Čast im odgovori: “Ja ako odem, otići ću zauvijek i nikada se više neću vratiti!”

Pripremila: Alma Kazić, akos.ba

Pročitajte još: Vjernik ostaje uvijek isti, bez obzira na vrijeme i situaciju, a licemjer…

“Dovoljno je čovjeku znanja da se boji Allaha, i dovoljno mu je neznanja da bude zadivljen svojim djelima.”“Vjernik ostaje uvijek isti, bez obzira na vrijeme i situacije. On ostaje nesalomljiv u vjeri, s jednim istim licem i na jednom putu. A licemjer se mijenja prema vremenu i prilikama gledajući samo svoju korist, a ne ustručavajući se zakinuti drugoga.”

Priredila: Alma Kazić, akos.ba