Kako prepoznati da li je teškoća kroz koju prolaziš iskušenje ili kazna?

Visits: 445 Today: 1

Je li teškoća kroz koju prolaziš iskušenje ili kazna? Pitanje je koje mnogi sebi postavljaju kada na prepreku neku naiđu. A odgovor je vrlo jednostavan. Allah je stvorio i život i smrt kako bi nas iskušao ko će bolja djela činiti. Znači, ovdje smo na testu. Učenici u školi kada rade test, ako urade ono što se od njih traži – taj test će za njih biti put do uspjeha. Lijeni učenici sam test doživljavaju kao kaznu.
Tako i u životu, od reakcije na prepreku ovisi je li iskušenje ili kazna. Ako se ljutiš i inatiš na Gospodara, ne tražiš u sebi odgovornost – belaj ti je kazna. Ako u belaju nađeš Allahovu blizinu i svoju odgovornost – to ti je iskušenje kojim te Allah čisti, grijehe prašta, uzdiže stepen i priprema za nešto još bolje.
“O vjernici, brinite se o sebi!”
Piše: Ammar Bašić, akos.ba

Pročitajte još: Sastali se znanje, imetak i čast, ali nedugo nakon toga odlučiše da se raziđu…

Sastali se znanje, imetak i čast, ali nedugo nakon toga odlučiše da se raziđu i da svako ide svoim putem.Imetak reče: “Braćo, ja vam odoh. Ako me budete tražili, znate gdje me možete naći; potražite me u onom veličanstvenom zamku. Znanje kaza: “Mene, ako budete trebali, možete naći u onoj velikoj džamiji.”Čast ne progovori ni riječ, pa ovo dvoje upitaše: “A šta je s tobom? Gdje ćemo tebe naći?”Čast im odgovori: “Ja ako odem, otići ću zauvijek i nikada se više neću vratiti!”

Pripremila: Alma Kazić, akos.ba

Pročitajte još: Vjernik ostaje uvijek isti, bez obzira na vrijeme i situaciju, a licemjer…

“Dovoljno je čovjeku znanja da se boji Allaha, i dovoljno mu je neznanja da bude zadivljen svojim djelima.”“Vjernik ostaje uvijek isti, bez obzira na vrijeme i situacije. On ostaje nesalomljiv u vjeri, s jednim istim licem i na jednom putu. A licemjer se mijenja prema vremenu i prilikama gledajući samo svoju korist, a ne ustručavajući se zakinuti drugoga.”

Priredila: Alma Kazić, akos.ba