Kako da odvratim dijete od kladionice

Pitanje:Esselamu alejkum!Molim Vas recite mi kako da postupim sa sinom koji ide u kladionicu i igra igre na sreću. Šta da učinim da bih ga uspio spasiti tog poroka?

Odgovor:We alejkumu sselam!Klađenje može prerasti u neku vrstu ovisnosti, pa je još teže raditi na odvikavanju i odvraćanju od te pošasti. U svakom slučaju, savjetujte ga na lijep način da se izvuče iz te ovisnosti koristeći se i metodom popunjavanja vremena sportom i drugim korisnim djelima. Nastojte mu iznaći dobro društvo koje će ga povesti u hairli akcije. Također, upućujte dove Allahu da ga uputi na pravi put i sačuva tog i drugih belaja. U tom smislu lijepo je da podijelite nešto sadake s tim nijetom. Upućivanje djece na hajr je trajan zadatak i misija roditelja. Proanalizirajte malo i vlastito ponašanje i ambijent u kojem dijete boravi, možda se i tu može nešto popraviti. Neka Vas Allah u tome pomogne.

Pročitajte još: Da li drvo tisovina donosi sreću?

Pitanje:Da li spada u haram i vrste gatki tisovina drvo kao “poklon za sreću”, čula sam da čuva od sihra, da li to zapaliti ili baciti u smeće?Jer kako god razmislim samim tim se smatra da to pomaže, a u suštini samo mi Allah treba i niko drugi, preče mi je Allahovo zadovoljstvo, nego majčin poklon. Rekla mi je da je to drvo iz dženeta. Molim Vas razjasnite mi ovo, jer želim da uradim što je ispravno i da sam na pravom putu.

Odgovor: Drvo tisovina nema nikakvu posebnu svetost niti vrijednost u islamu, te mu ne treba iskazivati neko posebno poštovanje i značaj. S vjerske strane, to je obično drvo, a da li ima nekih ljekovitih svojstava neka to istražuje medicina i farmakologija. Musliman se oslanja samo na Allaha, a ne na nekakvo drvo.

Na pitanja odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković, rijaset.ba