Postoji li lijek za slomljeno srce?

Visits: 781 Today: 2

Jedna američka studija koja je ispitivala “slomljeno” srce potvrdila je da je bol srca i “lomljenje” istinska bolest koja zahtijeva liječenjeStanje slomljenog srca je potvrda jedne realnosti, onoga što se dogodilo i uzrokovano je emotivnom krizom, tako da američki stručnjak Juergen kaže: “Ukoliko čovjek kaže da ga srce boli zbog gubitka voljene osobe, onda ovaj bol moramo shvatiti u pravom i doslovnom smislu te riječi.” A osobe koje su najviše izložene emotivnim udarima su one koje su najiskrenije.U Kini postoji restoran tuge u kome čovjek može doći i kroz suze iskazati svoju žalost i boli. Tužni razumije onog ko je tužan.Plač nam daje odušak, i zašto onda ne plačemo, a plakali su i poslanici i vjerovjesnici? Plakao je i Ja’kub, Musa, Muhammed, s.a.v.s.U Berlinu se organizira sajam za propale veze, gdje se izlažu uspomene, pisma, pokloni iz veza koje su prekinute. U Kini radnik koji ima emotivnu krizu ima pravo na dva dana odmora. U Japanu se to naziva poklon za vraćanje u emotivnu ravnotežu. Puno vremena je potrebno da bi čovjek prebolio i vratio se u normalu.

Draga sestro, nemoj vezati svoju sudbinu i budućnost za jednu osobu, ko je stvorio tu osobu stvorio je i drugu, možda i bolju od nje. Otvori oči i usmjeri svoj pogled prema budućnosti i pripremi svoje srce za novi život, za ljepši, kvalitetniji, zreliji i trajniji život.Sjeti se da ćeš jednom ovu priču pričati svojoj djeci i svojim unucima, kako ćeš biti njihov izvor snage, inspiracije i energije. Imami Buhari i Muslim bilježe predaju od Enesa, r.a., u kojoj stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Strpljvost je pri prvom udarcu. Mi taj prvi udarac dočekujemo zadovoljni Allahovom odredbom govoreći: Hvala Allahu na svemu, kasnije će biti lakše. Vidjet ćeš, draga sestro, da je nošenje sa krizama i emotivnim stresovima lakše nego što si mislila. Osjeti da oduškom ti otklanjaš svoje brige i uznemirenja, a punim dahom u svoju dušu unosiš smiraj i harmoniju.Nemoj sakupljati sve svoje probleme u jednom trenutku pa da budu poput jata vrana koje gakće nad tvojom glavom. Razgovaraj sa svojim prijateljicama, iznesi im svoj problem bez stida i ustručavanja, ali nastoj da im ne preneseš teret svojih briga. Nastoj izbjegavati samoću i izolaciju u stanju emotivnog rastrojstva i zaposli svoje ruke i svoj um korisnim poslom.Nemoj govoriti o drugima i ne tereti ih za svoju emotivnu krizu pa makar ti stvarno i učinili nepravdu jer to povećava samo mržnju i pakost, a u tvoje srce unosi dodatno boli.Nastoj puno hodati i usresredi se na sve dobro koje je u tvojoj blizini.Radi dobro i predano, bilo da si na poslu ili u kući jer će te to fizički iscrpiti i zaspat ćeš miran i spokojan. I sve ovo ne znači da emotivnu krizu treba zapostaviti i ne priznavati je. Nemoj nijekati svoje emotivno stanje, nemoj tvrditi da si sposobna sama iznijeti teret svega toga. Pruži sreću drugim oko sebe da bi se ta sreća i to stanje radosti i zadovoljstva reflektirali na tebe i tvoje srce. Daj nekom djetetu slatkiš, pokloni prijateljici ružu: A da li je nagrada za dobročinstvo išta osim dobročinstva. (Er-Rahman, 60.)Iščekivanje radosti je ibadet i Allah će postupiti prema tebi onako kako ti misliš o Njemu. Ništa ne može izliječiti rane na tvome srcu i duši poput skrušene dove i suze koju pustiš pred Njim. Neka tvoje dove ne budu osveta bilo kome, jer takvo nešto ne dolikuje vjerniku koji tiho, u noći, doziva svoga Gospodara. Skrušeno moli Allaha da u tvoje srce ulije smiraj i zadovoljstvo, da odabere za tebe ono što je Njemu drago, da ti podari bolje od onoga što ti je uzeo i da ti oprosti.

Do kada ćemo pričati o krizi?

Brojne su stvari kroz koje prolazimo, nekada imamo druge ljude koji žele da ih saslušamo, kojima će to olakšati probleme i otkloniti ih… Nekada drugi žele savjet, žele podršku. Ne trebaš ostati gluha i nijema na probleme drugih i njihova osjećanja.Emotivne krize se međusobno razlikuju po svom intenzitetu, osobenostima i karakteristikama, a naši ružičasti snovi veoma često postanu slomljena srca…Možda sada o životu misliš kao o nečemu lošem i razarajućem, ali ne smiješ vjerovati da će tako ostati do kraja života Uzvišeni Allah ti je dao sposobnost da prebrodiš krize, da riješiš probleme i prebrodiš poteškoće. Ti, kao i većina ljudi u jednom trenutku ćeš napustiti moreuz tuge i isploviti prema moru sreće, radosti i nade, sa čvrstom vjerom u Allaha, a onda samopouzdanjem i osloncem na drage osobe i prijatelje. Budi poput vještog moreplovca koji vjetrove iskoristi da svoja jedra usmjeri ka svome cilju. Ukoliko te život udari sabljom nastoj je odvratiti od sebe udarcem u njenu stranu a ne na njenu oštricu.Sjeti se Ejjuba, a.s., koji je bio bolesnog tijela, ali zdrave duše, sjeti se njegovih riječi koje je uzvikivao: “Hvala Tebi, što si mi sudbu odredio, hvala Tebi što si mi nakon ovoga lijek propisao.”Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Selman el-Auda… Prijevod i obrada: IslamBosna.ba