HOĆE LI BITI DOPUŠTENO MUSLIMANIMA NA SUDNJEM DANU DA SE ZAUZIMAJU ZA RODITELJE KOJI NISU PRAKTICIRALI ISLAM?

Pitanje:Hoće li biti dopušteno muslimanima da se na Sudnjem danu zauzimaju za svoje roditelje koji nisu prakticirali islam? I šta još, osim dove i upućivanja na istinu, možemo uraditi za svoje roditelje?

Odgovor:Kako će Sudnji dan biti nesnosan i težak, Allah, džellešanuhu, dozvolit će poslanicima, vjerovjesnicima, šehidima i dobrim ljudima da se zauzimaju za druge ljude. Najveće pravo na zauzimanje na Kijametskom danu imat će naš dragi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Šehid će se – molimo Plemenitog Allaha da nas počasti šehadetom – zauzimati za sedamdeset svojih rođaka. Međutim, Allah, džellešanuhu, neće dozvoliti da se neko zauzima za onoga ko je na dunjaluku činio ogavna djela, pa nije zaslužio Allahovu naklonost, na osnovu ajeta: “…i oni će se samo za onoga kojim On bude zadovoljan zauzimati…” (El-Enbija, 28).Osim učenja dove i pozivanja u islam, svojim roditeljima možemo činiti dobročinstvo, biti pažljivi spram njih, davati njima prednost nad drugim ljudima, redovno ih pozivati telefonom – ako žive daleko od nas, često ih posjećivati – ako su u našoj blizini, i tako dalje. Mrtvim roditeljima možemo učiniti dobro tako što ćemo za njih udijeliti trajnu milostinju, moliti Allaha da im oprosti i bude njima zadovoljan, održavati prijateljske veze s ljudima s kojima su se oni družili za života… Allah je Onaj Koji upućuje na Pravu stazu, On je Plemeniti i samo On zna tajne nebesa i Zemlje.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović islampo.ba

Pročitajte još: DA LI JE U NAŠEM VREMENU MOGUĆA POJAVA MEHDIJA, DEDŽALA ILI ISAA ALEJHI SELAM?

Pitanje:Kakvo je vaše mišljenje o tri predznaka Sudnjeg dana: pojavi Mehdija, Isaa, alejhis-selam, i Dedžala? Da li su oni pitanje naše najbliže budućnosti i da li će se desiti za vrijeme našeg života?Odgovor:Što se tiče pojave tri spomenuta predznaka (pojava Mehdije i Dedžala, te silazak Isaa, alejhis-selam), nema nikakve sumnje u to da će se oni dogoditi, što zaključujemo iz vjerodostojnih argumenata. Ova tri predznaka vremenski su međusobno povezana, tako će Isa, alejhis-selam, klanjati iza Mehdija i ubiti Dedžala, što se, također, zaključuje iz sigurnih dokaza. A odgovor na pitanje kada će se to dogoditi zna samo Uzvišeni Allah. Iako vjerski tekstovi upućuju na to da je njihovo događanje blizu, ipak ostaje tajna koju zna samo Allah, dž. š., da li će se sve ovo dogoditi za vrijeme našeg života ili poslije. Vjerniku je ostala mogućnost da traži zaštitu kod Allaha, dž. š., od iskušenja općenito, a posebno od iskušenja Dedžala. Isto tako, vjerniku je ostavljena mogućnost dove, gdje se može i javno i potajno obraćati Allahu, dž. š., sa molbom da ga učvrsti postojanom riječju na ovom i budućem svijetu.

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 88. Portal Svjetlo Dunjaluka