DODIK: VRIJEĐA ME KADA ME ZOVU BOSANSKIM SRBINOM, NE PLANIRAMO SE OTCIJEPITI

Nakon sastanka Milorada Dodika, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, i Milan Tegeltija, čelni čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), danas su se nakon održanog sastanka u Banjaluci obratili medijima.

Kao što se moglo i pretpostaviti, opet je u centru pažnje bio lider SNSD-a koji je po ko zna koji put ponovio kako mu smeta što ga nazivaju bosanskim Srbinom te je izjavio da će za njega Bošnjaci ostati samo muslimani dok se ne promijeni ovaj odnos prema njemu.

– Dok god nas zovete bosanskim Srbima, za mene su Bošnjaci samo muslimani. Neka se ljuti ko hoće. Hoću da me zovete Srbinom jer sam Srbin. Onda sam i ja spreman da vas zovem Bošnjacima, jer vi to tako hoćete. Ako za vas važi da imate pravo da odaberete narod kojem pripadate, naziv tog naroda, i to treba da poštuju, onda to postoji i za mene, podvukao je Dodik.

On je istakao i to da ga ovo već lagano počinje nervirati jer, prema njegovim riječima, sintagma “bosanski Srbin” već postaje mantra. Interesantno je i to da je naglasio kako u manjem bh. entitetu nemaju separatističke namjere.

– Stalno nam se spočitava separatizam. Evo, ponovit ću opet da mi u RS-u nemamo nikakav plan za separaciju. Postoji htijenje, želja i volja da se branimo od nasrtaja koji prijete našem nestanku, izjavio je ovom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH prenosi crna-hronika