Znate li zašto su muslimani danas zaostali i zašto su u tako jadnom stanju?

Visits: 1820 Today: 3

Neki neznalica će reći: Ako je Islam istina – zbog čega su onda današnji muslimani u tako jadnom i žalosnom stanju bilo u oblasti inženjeringa, proizvodnje ili kulturološko-civilizacijske sfere!?

Odgovor: Trenutačno stanje muslimana nije dokaz protiv islama, već je obratno – islam je dokaz protiv muslimana.

Islam poziva muslimane jedinstvu a oni se razbijaju i razilaze.
Islam ih poziva obrazovanju i znanju – a oni su se odbili od njega.
Islam ih poziva odbrani od neprijatelja – a oni spavaju i ljenčare.
Islam ih poziva pravednoj vladavini – a oni nanose nasilje jedni drugima.
Islam ih poziva tome da se suprostavljaju nevjerničkom uticaju i njihovoj politici – a oni im se ulaguju, prijateljuju s njima i naseljavaju se među njih.
Islam ih poziva lijepom ahlaku i ponašanju – a oni se prikloniše nemoralu i nekulturi.
Islam ih poziva ekonomskom korištenju zemaljskih resursa, a oni su nemarni prema tome… A što se tiče naših očeva i djedova, koji su bili iskreni u vjeri, i koji se odazvaše pozivu Gospodara njihova – oni su bili najbolja generacija ljudi koja se pojavila na zemaljskoj kugli. Oni su uspostavili najveću civilizaciju u povijesti ljudskoga roda.

Dakle, zaostalost današnjih muslimana je samo zbog njihove udaljenosti od islamskih principa i načela.

Autor: Šejh Abdul-Medžid ez-Zindani
Iz knjige: Jednoća Stvoritelja, 1/291.
Obrada teksta i naslova: Put vjernika

Pročitajte još: TAKO LAGAHNA METODA ZA POVEĆANJE NAFAKE. TREBALI BISMO JE SVI PRAKTIKOVATI… PROČITAJTE

Priča ona kojoj se desilo:

“Prije tri godine posjetila sam jednu jako dragu prijateljicu poslije njene udaje. Živjeli su u malom stanu blizu kuće od porodice njenog muža. Poslije toga nisam je posjećivala, ali smo bili u kontaktu preko mobitela. Pričala mi je ona svoje novosti, a isto i ja njoj. Znala sam da njihova situacija napreduje svaki dan i da je njen muž počeo neki biznis. Imala sam priliku da je posjetim još jednom, ali ovaj put je njena nova kuća bila u glavnom gradu u jednom elitnom kvartu. Od kad sam ušla u njenu kuću samo sam govorila: “Mašallah tebarekellah“. Iznenađena sam bila koliko je velika kuća i skup namještaj koji ne mogu kupiti osim bogati ljudi. I ne kažem to što njih omalovažavam nego što znam njihovo stanje. Sjeli smo i počeli pričati. Dovila sam da Allah njima da bereket i pitala sam za razlog velike promjene, a ona je rekla: “Subhanallah htjela sam ti pričati o tome. Ja i moj muž smo prije dvije godine odlučili da ostavimo kasu u spavaćoj sobi i svaki dan kad se probudimo da ostavimo nesto u nju, marku, dvije…sto. Bitno da nešto ostavimo da bi bili od onih koje obuhvata hadis Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, u kojem se kaže: ”Nema niti jednog dana u kojem osvanu robovi, a da ne dođu dva meleka, pa jedan kaže: ’Allahu, daj darežljivom imetak!’ A drugi kaže: ‘Allahu, daj škrtici propast!’“ (Buharija i Muslim)I na kraju sedmice moj muž otvori kasu i uzima sav novac neznajući koliko je u njegovom desnom džepu i podjeli kao sadaku poslije džume. Ovaj savjet smo uzeli sa interneta. Wallahi od kad smo počeli primjenjivati taj savjet, hajr i nafaka su nam dolazili sa svake strane.” Istinu je rekao Uzvišeni: “Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.” (El-Bekare, 245) “A ovo što vidiš ja nikad nisam sanjala da ću imati, ali Allah kad daje iznenađuje bezgranično.“
svjetlo-dunjaluka