Znate li dovu koju treba proučiti ako nekome zavidimo? Veoma je kratka

Visits: 1337 Today: 1

Zavist i ljubomora se javljaju onda kada vidimo da neko ima nešto što bismo i mi sami željeli da imamo. U islamu se ova pojava imenuje riječju – ‘hased’. ‘Hased’ je sličan ljubomori i zavisti, ali s tom razlikom što pored želje da imamo nešto što imaju drugi ljudi, istovremeno želimo i da oni ostanu bez te blagodati.

Recimo npr. da ste zavidni osobi koja ima više prijatelja od vas. U ovom slučaju, ‘hased’ znači da želite da imate više prijatelja od te osobe, i da ih ta osoba ima manje.

Ljubomora je normalan ljudski osjećaj koji se često javlja, zato i najbolji savjet koji vam mogu dati jeste da kad god osjetite ljubomoru ili zavist prema nekome, proučite slijedeću jednostavnu dovu.

Ta dova glasi: „Allahumme zid ve barik! – Allahu moj, povećaj mu i podari bereket!“

Tom dovom kao da kažete: „Allahu moj, povećaj im u onome što si im podario, i podari im bereket, i podari im u tome blagoslov.“
Možda će vam se ovo učiniti neobičnim i nelogičnim, jer ako ste nekome zavidni na nečemu, zašto biste dovili da mu Uzvišeni još i poveća i blagoslovi tu blagodat!?

Mudrost se krije u više stvari.
Kao prvo, kada dovite za nekoga drugog, tada meleki aminaju i čine istu dovu za vas. Kada kažete: ‘Allahu moj, povećaj mu’, tada dovite i za sebe, da i vama Allah poveća.

Kao drugo, oslobađate se negativnih osjećanja prema toj osobi. Jedna od stvari koju ćete primijetiti kod zavisti i ljubomore jeste da se radi o veoma otrovnim osjećajima.

‘Zavist’ je veoma otrovna za dušu, i zbog nje se duša osjeća veoma nelagodno. Pa kada poželite drugima što i sebi, kada osobi kojoj zavidite poželite dobro i povećanje blagoslova, osjetit ćete olakšanje u duši. Osjetit ćete taj pozitivan osjećaj i na putu ste ka Allahovoj blizini, inšaAllah.

Autor: Sa’ad Teslim, prof.

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić