Znate li da postoje sinovi koji ne pomažu svojim rođenim roditeljima ali im žena “mora”

Visits: 2403 Today: 1

Još malo o svekrvama i snahama

😆

Insanski je pomoći svekrvi i svekru. Iz ljudskosti. Ali nije dužnost niti moranje.Zašto ovo kažem? Zato što postoje sinovi koji ne pomažu svojim rođenim roditeljima ali im žena “mora”. Isto tako bosanski mentalitet i historija “snaha” su nam svima dobro poznati. Mislim da se statusima o tome da snaha nije dužna služiti svekrvu poziva na osvješćivanje i uklanjanje pogrešne tradicije “moranja i obaveze”, ali se nikako snahe ne pozivaju na to da ne čine dobročinstvo ili da ne poštuju muževe roditelje. (Pogotovo one koji znaju da se ne miješaju u život snahe i sina i njihov odnos.)Također nerijetko su ženini roditelji roditelji drugog reda. Kako je adet da se poštuju muževi tako je isto i ženini. Po meni bi to trebalo biti ovako: “Ženo, moji i tvoji roditelji su naši. Kome god šta treba tu smo. Mi smo njihova djeca i dugujemo im dosta toga.”Eh, ovakvom mužu s merakom roditeljima pomoći.

😀

Također izričito sam protiv apsolutne zajednice jer to nije zdravo okruženje ni za zrele roditelje koji nerijetko imaju dosta nerazumijevanja za snahu koja nikad nije bila domaćica i nekada joj treba vremena da se u sve “uklopi”, a posebno u porodicu koja već godinama traje takva kakva jeste i ima svoja pravila i običaje. (O ovome će biti baška status.

😆

)Ali isto tako normalno je da i snahi smeta svekrva jer je to neko ko je “nadgleda”, neko ko ima iskustvo i neko pred kim se ona osjeća sputano. Intime tu nema među bračnim drugovima i još mnogo minusa. Najbližu “zajednicu” koju bi podržala bili bi odvojeni spratovi u jednoj kući.Pojedini nezdravi običaji (od kojih sam pojedine i sama podržavala) imaju mnogo više štete od koristi.Halima Lj.

Fb profil: Halima Lj