Znaš li lijek za slomljeno srce

Visits: 437 Today: 2

Kada vam bude slomljeno srce, sjetite se da je Kur’an lijek za slomljena srca.Kada su suze lomile srce Nuha a.s. i miješale se sa kišom koja se spuštala sa neba ili kada je srce majke od Musaa a.s. skoro prepuklo dok se rastajala sa tek rođenim sinom, našli su utjehu u Onome koji ih nikad nije razočarao.Možete osjećati bol, ali zapamtite: I oni su. Kur’an je ispunjen pričama o iskustvima koja bi mogla slomiti srce na milijun komada. Ali kroz svaki test, pravedni ljudi i poslanici se nisu raspali – pronašli bi snagu, utjehu i pomoć u beskrajnoj milosti Onoga koji nam jedino i može pomoći.
Kur’an je lijek za slomljena srca.Kur’an je za sve nas. Allah te nikada neće ostaviti, niti će te ikada razočarati.

Piše: Maryam Amir
Za Akos.ba uredio: Jasmin Mujakić

Pročitajte još: Ako želiš da ti srce bude biser, očisti ga od zlobe i mržnje

Rekao je imam Eš-Šafija: ”Ako želiš biti najsretniji čovjek onda učini da ti stanje radosti bude u znaku zahvalnosti Allahu, da ti tuga bude u znaku strpljivosti, da ti čutanje bude razmišljanje, da ti govor bude zikr, da ti život bude pokornost Allahu. Budi poput ptice koja jutrom i večerom pronalazi propisanu opskrbu, koja se ne boji da će osvanuti bez nafake i koja nikome štetu ne čini.
Ako hoćeš da ti srce bude kao biser, onda ga očisti od zlobe i mržnje. Budi na dunjaluk kao usamljenik ili putnik. Kad klanjaš namaz budi prisutan kao da klanjaš posljednji namaz. Nikada ne govori ono zbog čega ćeš morat tražiti izvinjenje i ispriku. I nikada ne zaboravi da riječi: hasbunnallahu ve ni’mel-vekil – dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitnik!, gase lomaču, spašavaju utopljenika i osvjetljavaju put izgubljenima.”

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić za saff.ba