Znaš li kako se uči voljeti?

Visits: 512 Today: 2

Piše: Dr. Selman el-Avde Preveo i prilagodio za saff.ba: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ljubav je lekcija koja se može naučiti. Pitao sam jednog mladića: ”Kako učiš ljubiti?” Bezazleno i naivno je odgovorio: ”Već znam za ljubljenje nosevima, dlanovima i ramenima”, misleći na čudne običaje i načine zaljevskog pozdravljanja. On je ovdje pod ljubavlju (hubbun) mislio na ljubljenje (takbil).Međutim, neosporni pjesnik ljubavi, Nizar Kabani, veli:Ljubav na Zemlji je nešto što zamišljamo (za čime žudimo) ako ga ne nađemo, mi ga izmislimo.Zaljubljenici se ne žele spasiti ljubavi, makar ih to mnogo boljelo.A ja sam, zapravo, želio reći tom mladiću da voli život, da voli ono što nađe, ako već ne može naći ono što voli. Da gleda ljepšu stranu u stvarima koje su mu naređene ili sudbinski određene, pa makar se radilo i o problemima, preprekama i uskraćivanjima. To su životne lekcije koje nas uvježbavaju da budemo strpljivi i jaki, koje nas dovode do Allaha i razvijaju naše sposobnosti za traženje alternative. One nas uče da uživamo u stvarima koje smo prisiljeni raditi, da uživamo u našoj profesiji i službi, u učenju i ponavljanju, u pomaganju drugima, u održavanju rodbinskih i komšijskih veza, u poslu, u nošenju odgovornosti, u ibadetu …

Ogromna je razlika između toga da radiš određeni posao službeno, rutinski, bez duše, bez interakcije i kreativnosti, i toga da se privikneš na određeni posao, zatim da ga zavoliš, zatim da ga usavršiš i maksimalno unaprijediš. To je nešto što je povezano sa Allahovom ljubavlju, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Allah voli, kada neko od vas radi određeni posao, da ga temeljito uradi.” (Ebu Ja’la i Taberani)A Allahova ljubav ovdje znači veličanstveni ljudski osjećaj koji ispunjava naš život radošću, zadovoljstvom i bliskošću, koji čini da naši namazi budu radost naših srca, kako je Muhammed, s.a.v.s., opisivao svoj namaz, i da budu istinski užitak i odmor, kao što je govorio Muhammed, s.a.v.s.: ”Bilale, obraduj nas i odmori namazom!” Nije rečeno: odmori nas od namaza, već odmori nas pozivom na namaz.To također znači ljubav prema životu sa svim njegovim poteškoćama, bolovima, snovima i nadanjima, jer je život Božiji dar, zatim, ljubav prema čovjeku koji je kao takav odlikovan nad drugim stvorenjima i od čije vrste je Allah odabrao poslanike, dobre ljude, šehide, učenjake i izumitelje.To znači voljeti duše koje su u nama i koje nas ispunjavaju životnom snagom, nadom i očekivanjima onog najboljeg. To znači voljeti vrstu kojoj pripadaš, čiji je praotac živio u Džennetu, zatim je kušao plodove zabranjenog drveta, pa je zbog toga spušten na Zemlju, da je kultivizira i gradi, da ulaže trud i napor, da iskoristi sve ono što mu je kao kruni Allahovog stvaranja potčinjeno, pa da gradi civilizacije, države, da otkriva zakonitosti i vrši naučnu kodifikaciju.

Nemoj da se opterećuješ idealizmom i strahom od neuspjeha ili pogrešaka, to je sastavni dio ljudskog života. Nauči prihvatati stvari onakvima kakve one jesu, nauči voljeti stvari oko sebe makar ne bile savršene, kako bi i one tebe voljele iako nisi savršen. Voli svoju suprugu, svoj poziv i posao, voli svoj vrt, svoje veze sa ljudima, svoju porodicu i prijatelje.A sve zbog toga da bi osjetio entuzijazam i želju da naučiš voljeti ono što ti se nudi i čemu ideš u susret: novi posao, učenje novog jezika, neki neobičan zadatak. Nauči prihvatati izazove dostojanstveno i sa puno samopuzdanja.Ako mrziš neki posao ili osjećaš da je to veliki teret koji neće dati nikakve rezultate niti će se kroz tu aktivnost pokazati i potvrditi tvoj talenat, onda se zapitaj: koje su to nove vještine i znanja u tvojoj struci ili tvom životu? Budi fleksibilan i sposoban da se prilagodiš, uvijek zamišljaj uspjeh i razmišljaj o pozitivnim aspektima svoga rada i djelovanja.Uvjerit ćeš se da postoji stotinu puteva za ostvarenje jednog te istog zadatka i ne zadržavaj se na ograničenoj viziji. Otkrij uzroke neugodnosti i negativnosti i pokušaj ih kontrolirati, promijeniti i pretvoriti u pozitivnosti.

Dakle, da zaključimo: ljubav je lekcija koja se može naučiti!Nemoj biti pohlepan i sebičan u svojoj ljubavi. Nauči srce da širi ljubav i na druge i da voli činiti dobro drugim ljudima. Nauči da voliš svoj grad, svoj posao i poziv i stanje u kojem se nalaziš, ma kakvo ono bilo. Ako ga budeš volio onda ćeš se znati s njime iskreno i zrelo nositi.