Žene, trudnice, pročitajte sedam važnih stvari za lakši porod

Visits: 807 Today: 1

SVAKA trudnica bi rado na minimum smanjila bol pri porođaju. Uz pomoć ovih savjeta, svakako možete barem djelomično ublažiti porođajnu bol

1. Atmosfera i partner

Osluškivati bol znači razumjeti da se u tijelu nešto događa na pogrešan način i da je nešto potrebno promijeniti. Prilagodite položaj tijela tako da bol bude blaži. Potrebno je isprobati različite položaje dok ne pronađete jedan koji vam u tom trenutku najviše odgovara. Katkad će vam odgovarati onaj “na sve četiri” ili sjedenje na velikoj gimnastičkoj lopti, katkad na koljenima, na porođajnom stolčiću.Možda će vam odgovarati da šećete, tuširate se ili neko vrijeme provedete u ugodno zagrijanoj vodi u kadi. Ako ste žedni, popijte vode, pripremite unaprijed neku glazbu koju volite, pa makar to značilo da sa sobom u rodilište ponesete i CD-player. Neka svjetlost u rađaonici bude ugodno prigušena. Instinktivno odredite kakva bi vam atmosfera najbolje odgovarala, jedino će vam biti potrebna suradnja medicinskog osoblja. Za njih se može pobrinuti i vaš partner, ako ste unaprijed dogovorili njegovu nazočnost na porođaju. Podrška bliske osobe na porođaju učinkovito ublažava bolove i ubrzava porođaj zato što se žena osjeća sigurnije i opuštenije kad zna da može računati na budno oko partnera koje istodobno “pazi” što se događa u rađaonici i pruža joj prijeko potrebnu pažnju i podršku.Stres i kur’anske metode njegovog liječenja. Primijenite ih u praksi

2. Vertikalni položaj

Osnovna prednost rađanja u vertikalnom položaju je utjecaj sile teže jer su kontrakcije maternice pod njenim utjecajem dvostruko učinkovitije. To znači da će otvaranje vrata maternice biti brže i bezbolnije. Gravitacija vuče dijete prema dolje, njegovo tijelo dolazi u položaj u kojem će lakše i brže proći kroz porođajni kanal. Osim toga, u vertikalnom položaju zglobovi zdjelice postaju pokretljiviji nego kad žena leži te se mogu bolje prilagoditi većoj glavici ili širokim ramenima djeteta. Vertikalni položaj također pogoduje većoj elastičnosti tkiva porođajnog kanala, pa je i rizik od pucanja međice znatno manji. Postoji više vertikalnih položaja i najbolje je da rodilja sama otkrije koji joj najviše odgovara. U sve više rodilišta uvode se stolčići za porođaj ili stolci koji se mogu podesiti u određeni položaj, stoga se svakako konzultirajte i raspitajte postoji li takva mogućnost i u rodilištu u kojem vi namjeravate roditi.

3. Relaksacija

Svladavanje vještine opuštanja tijela glavni je uvjet za ostvarivanje gotovo bezbolnog porođaja. Što je manja napetost u tijelu, manji je bol. Tehnike opuštanja ublažavaju napetost u mišićima koja vam ionako uzalud oduzima snagu. Međutim, praksa pokazuje da je vrlo teško opustiti tijelo dok traje porođaj. Zbog toga “trenirajte” opuštanje tijekom trudnoće.Osnova opuštanja je naučiti osvijestiti u kojim dijelovima tijela još postoji napetost i pokušati opustiti upravo te mišiće. U početku s vama može vježbe raditi suprug jer je njemu lakše provjeriti jeste li u potpunosti opušteni. On može biti vaš trener koji vodi vježbe. Takvi zajednički treninzi još će vas više zbližiti, a partner će uvježbati svoju ulogu koju će imati na porođaju. Za provođenje vježbi izaberite vrijeme kad se nikome nikamo ne žuri, isključite telefon, stvorite ugodnu atmosferu s prigušenim svjetlom, mirisnom aromaterapijom, ugodnom smirujućom glazbom, upaljenim svjećicama… Trebali biste zauzeti položaj u kojem ćete se osjećati maksimalno udobno. U tome će vam pomoći jastučići. Idealan je položaj na leđima. No, ako vam tako nije udobno, lezite na bok tako da se podbočite jastučićima. Možete ih podmetnuti pod glavu i iza leđa. Ako ležite na leđima, stavite jastučić ispod koljena kako bi bila opuštena i blago savijena. Duboko dišite tako da udišete kroz nos, a izdišete kroz lagano otvorena usta. Zamišljajte kako zrak koji ispuštate puni vaše udove. Propuštajte ga kroz sebe – kroz vrat, prsa, trbuh, bedra, listove na nozi, ruke. Razmislite osjećate li napetost u tim dijelovima tijela. Posebno se koncentrirajte na leđa. Opustite šake, prste na svakoj ruci (svaki posebno), ramena. Uklonite napetost iz vrata, čeljusti, obraza i očiju. Ako ne mislite na te pojedine dijelove tijela, možda nećete ni shvatiti da vam neki od njih nisu potpuno opušteni.Nakon što se opustite, uslijedit će ugodan osjećaj, kao da ste u polusnu. Vaše je tijelo teško, nekako beživotno. Trebali biste se osjećati kao da vam dijelovi tijela ne pripadaju. Važno je da se prepustite i imate povjerenja u partnera.Misli vas mogu samo ometati i onemogućiti vam opuštanje. Ako vam u glavi bruje nedavni događaji, neriješeni problemi, obaveze koje vas čekaju, strahovi, teško ćete se opustiti. Stoga, barem u ovim trenucima vježbanja opuštanja tijela i uma jednostavno otjerajte sve misli.

4. Disanje

Za lakši porođaj treba znati pravilno disati. Tako se organizmu i djetetu osigurava dovoljna količina kisika. Zadržavanje disanja zbog boli dovodi do hipoksije (nedostatka kisika) i drugih neželjenih posljedica.Možete disati kako god želite, važno je da dišete. Učestalije disanje pomoći će vam da lakše prebrodite kontrakciju, osobito na početku porođaja. No treba znati da takav način disanja osiromašuje krv kisikom, a to nije dobro za dijete. Pri isprekidanom (neravnomjernom) disanju udiše se kroz nos, a izdah je isprekidan i pomalo nalikuje na dahtanje ježa. Takav način disanja ženi omogućuje bolju kontrolu emocija.Pri usporenom disanju normalno se udiše kroz nos, a izdah se produljuje onoliko koliko žena može izdržati. Ovaj je način nekim ženama najzgodniji jer tako mogu ispuštati zvuk, što im pomaže da lakše izdrže bol i ublaže emocionalnu napetost. Pritom ne mislimo na vikanje koje pojačava napetost i neugodan osjećaj bola. Glas koji ćete ispuštati uz izdah treba biti osviješten i pravilno izveden. To je neka vrsta “ozvučenog” izdaha koji sporo izvodite. Izaberite glas “a”, “u”, “i” ili “o”. Prije porođaja vježbajte takvo disanje (15 do 25 sekundi za udah i izdah) i odaberite samoglasnik koji vam najviše odgovara. Ne ustručavajte se ispuštati taj glas jer to doista pomaže. Zamolite svog partnera da izdiše izgovarajući taj glas zajedno s vama.

5. Voda

Prema posljednjim istraživanjima Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost u Velikoj Britaniji, voda je drugi po redu najučinkovitiji način za ublažavanje bola (nakon epiduralne). Vrlo pozitivna iskustva žena koje su rodile u kadi (u Rijeci, Osijeku) potvrđuju koliko je voda moćna. Uvjet je zdrava trudnoća. U vodi se puno lakše opustiti jer tijelo “gubi” svoju težinu. Upravo zbog tog efekta bol slabi što ste više uronjeni u vodu. Dobrobit vode možete iskoristiti prije odlaska u rodilište, dok trudovi još nisu učestali. Pripremite ugodnu kupku ili uživajte pod tušem usmjeravajući mlaz vode prema križima ili donjem dijelu trbuha. Neka temperatura vode bude slična temperaturi tijela ili malo niža.

6. Masaža

Evo pravog načina da djetetov otac pokaže koliko može biti koristan na porođaju. Pravilni dodiri na pravome mjestu uvelike ublažavaju bol. Jasno recite suprugu što vam više odgovara, samo nježno glađenje ili jači pritisak prstima ili cijelom površinom šake i sl. Trudnice obično vole masažu križa ili, pak, lagano milovanje donjeg dijela trbuha. Osluškujte svoje tijelo i objasnite partneru što treba raditi i kojom snagom kako bi se bol smanjio. Dokazano je da masaža skraćuje duljinu porođaja. Još u trudnoći vrijedi proučiti načine masiranja kako bi partner na vrijeme usavršio metodu. Masaža vam može pomoći i prilikom vježbanja opuštanja, a ako imate mogućnosti, priuštite si masažu za trudnice u obližnjem wellness centru.

7. Aromaterapija

Određena eterična ulja pomažu u ublažavanju bola zbog kontrakcija. Proučite eterična ulja još tijekom trudnoće i pronađite miris koji vam najviše odgovara. Izbjegavajte izravan kontakt s eteričnim uljem i koristite ga pomoću aromalampice. Dovoljno je nekoliko kapi opuštajućeg lavandina ulja da smanjite zabrinutost, strah i napetost. Eterična ulja agruma su među najsigurnijima za korištenje u trudnoći, a možete rabiti i ulje bergamota, čajevca, bora, čempresa, đumbira, grejpa, limuna, naranče, nerolija, pačulija, geranija, ruže, ružina drva, sandala… Aromaterapeuti će vam rado dati potrebne informacije o načinu primjene pojedine vrste ulja ili o njihovoj kombinaciji.

krajina.ba