Želite sretan brak? Onda vam savjetujemo da ovu riječ češće govorite bračnom drugu

Visits: 1582 Today: 1

Da biste imali sretan brak, češće koristite ovu riječ bračnom drugu:

Rezultati istraživanja provedenog na jednom američkom univerzitetu su pokazali da zahvalnost direktno utječe na uspjeh u bračnoj zajednici.

U istraživanju Univerziteta Georgia se navodi da je riječ “hvala” upućena izabranom bračnom drugu preduvjet je za sretan brak.

U studiji je učestvovalo 468 osoba koje se nalaze u braku, prilikom čega su odgovarali na pitanja o finansijama, komunikaciji i zahvalnosti prema svome partneru.

Navodi se da muškarci i žene koje koriste riječ “hvala” u komunikaciji imaju manje štete u braku uzrokovane svađama. Dodaje se da je vrlo važno da partneri znaju iskazati zahvalnost kada se upuste u verbalni sukob.

Allen Barton, istraživač, kazao je da je riječ “hvala” vrlo važno koristiti ako su obje strane vješte u komunikaciji prilikom svađe, jer će isticanje zahvalnosti prekinuti loš lanac komunikacije.

U studiji se zaključuje kako svi parovi imaju nesuglasice, ponekada su pod stresom i imaju svoje argumente za svađu, ali njihov će brak duže trajati ako znaju priznati one lijepe stvari i zahvaliti se na njima.

Anadolu Agency