Zbog svekrve sam napustila muža i dvoje djece

Visits: 655 Today: 1

Nevjerovatan preokret u odnosu između svekrve i snahe:
Zbog svekrve sam napustila muža i dvoje djece. Jednostavno više nisam mogla da trpim njene uvrede, teror, zlo koje je mi je činila. Kada majka mora ostaviti dvoje djece znate koja je situacija.
Ali samo nakon 3 mjeseca ta ista svekrva me pozvala i molila da se nađemo. Dugo sam odbijala nisam željela da budem žrtva još neke njene spaćke. Međutim kada se pojavila na kućnom pragu mojih roditelja moral sam je upustiti u kuću. Ne mogu da vjerujem da je žena koja je samo prije par mjeseci bila toliko zla, sada na koljenima ispred mene bila i molila da se vratim. Jednostavno ne može da izdrži sa djecom, da stigne sve što žele od nje, a i moj bivši muž, njen sin se totalno promijenio kako sam ga napustila i često je pijan i zanemaruje sve. Život joj se pretvorio u pakao, kako kaže.
Nakon što se toliko ponizila rekla sam joj da nemam namjeru da se vraćam i da je za taj pakao sam kriva. Zloća mislila da ću se na par njenih suza smilovati i vratiti u pakao, e pa neće da može, mnogo sam ja trpila nju. Mogla je da uživa u starosti, a sada neka hranbi i svog sina i svoje unuke kako zna i umije.
Objavio/la Seldin Tursunovic

svjetlo-dunjaluka

ISTRAŽIVANJE: TRI ŠOLJE KAFE DNEVNO ZA DUŽI ŽIVOT

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom svijeta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja – Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne, prenosi Glas Amerike.

– Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno, – kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživaci sa univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

– Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari, – navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

zdravlje.avaz.ba