ZAMISLITE: PREDSJEDNICA NORVEŠKOG PARLAMENTA DALA OSTAVKU JER IMA KUĆU, A BESPLATNO KORISTILA STAN

Visits: 457 Today: 2

Predsjednica Parlamenta Norveške Eva Kristin Hansen je podnijela ostavku nakon što je otkriveno da joj parlament plaća stan, uprkos tome što u blizini Osla ima svoju kuću.

Državni tužioci su zatražili od policije da istraži da li je učinjena prevara. Iako nije konkretno navedeno protiv koga se vodi istraga, Hansen, koja je funkcionerka vladajuće Laburističke stranke, je upravo istakla istragu kao razlog za ostavku.

“Mislim da nije prihvatljivo da parlament ima predsjednika koji je pod policijskom istragom. Zato sam informisala stranačkog predsjednika i čelnika stranačkog kluba u parlamentu da ću podnijeti ostavku”, izjavila je.

Norveški list Anresseavisen je ranije objavio da je Hansen nekoliko godina besplatno koristila stan u Oslu, dok je istovremeno živjela u kući koja je 29 kilometara udaljena od parlamenta.

Parlament plaća ovakve stanove onima koji žive u mjestima koja su udaljena 40 kilometara i više.

Ovaj slučaj je utoliko više izazvao interesovanje javnosti iz razloga što je sama Hansen najavila da će se boriti protiv zloupotreba za korištenje stanova. Poručila je da žali što nije obavijestila da u blizini ima kuću te da je riječ o “pogrešnoj procjeni”, prenosi norveški list VG. (crna-hronika.info)