VOZAČ IZ SRBIJE UČENICA IZ MEDRESE VRIJEĐAO NA VJERSKOJ OSNOVI

Visits: 5391 Today: 1

Učenica prvog razreda Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru H.F. iz Loznice, u nedjelju 25.09.2022. godine, putujući na relaciji Loznica-Beograd u autobusu Banbus tursa doživjela je verbalni napad i maltretiranje od vozača ove agencije, kada mu je dala na uvid potvrdu Medrese da je učenica srednje škole u cilju ostvarivanja popusta na vožnju, a nakon pristizanja u Beograd i bacanje njenog kofera na zemlju te nastavak vrijeđanja.

Otac učenice prijavio je slučaj policiji i čeka se reakcija nadležnih institucija.

Iako smo svjedoci povremenih nacionalističkih ispada od strane navijačkih grupa, pijanih ili osoba pod uticajem psiho-aktivnih supstanci, iznenađuje činjenica da se ovakav ispad može desiti i u javnom prijevozu od strane onih koji bi trebali biti na ispomoći i iskazati poštovanje i uvažavanje prema putnicima, a naročito da je njegova meta maloljetna ženska osoba, kakva je pomenuta učenica prvog razreda Medrese.

Tim povodom, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava osudu ovakvog ponašanja i upućuje oštar protest rukovodstvu prevozne agencije Banbus turs iz Beograda, uz zahtjev da se protiv vozača pokrene disciplinski postupak, te da se najoštrije sankcioniše, kao i da svojim saopštenjem javnosti i dopisa Mešihatu Islamske zajednice potvrde da ne podržavaju ponašanje svog uposlenika te da njihova agencija poštuje sve putnike bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Očekujemo od nadležnih državnih organi da daju doprinos u cilju rasvjetljavanja događaja i adekvatnog kažnjavanja počinioca, kako bi se izbjeglo ponavljanje ovakvog i sličnih slučajeva u budućnosti, te kako bi pripadnici islama u Srbiji bili sigurni da su tokom putovanja kroz svoju državu bezbjedni i zaštićeni.

Izvinjenje vlasnika autobusa u kojem je vrijeđana učenica medrese na vjerskoj osnovi

Vlasnik agencije Banbus iz Beograda Veljko Kovačević, za čijeg vozača Mešihat Islamske zajednice u Srbiji tvrdi da je verbalno napao učenicu Medrese H.F., kazao je za Infolid da će proveriti sve navode prijave i da će protiv uposlenika pokrenuti mere ukoliko se bude ispostavilo da je zaista vređao putnicu. Portal Zvornicki.ba jutros je pisao o ovom slučaju.

-Proverićemo navode naše putnice, već sam zatražio izveštaje sa stanice. Neka nadležni organi sve ispitaju, a mi se unapred izvinjavamo ako je došlo do bilo kakvih neprijatnosti. Nećemo bežati od pokretanja mera protiv vozača ukoliko se ispostavi da je zaista postupio neprofesionalno, rekao je Kovačević za Infolid.

Vlasnik agencije Banbus je dodao da nikada do sada nije dobijao pritužbe na račun svojih zaposlenih.

-Naši putnici su bezbedni i prema njima se uvek odnosimo profesionalno i sa dužnim uvažavanjem i poštovanjem, rekao je Kovačević za Infolid.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je danas da je učenica prvog razreda Medrese H.F. putujući na relaciji Loznica-Beograd doživela verbalni napad i maltretiranje od vozača agencije Banbus iz Beograda.

Kako tvrdi Mešihat, H.F. je vozaču dala na uvid potvrdu Medrese da pohađa ovu srednju školu kako bi ostvarila popust na vožnju i da je tada doživela vređanje i bacanje njenog kofera na zemlju.

crna-hronika