VEHID BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI: NEKADAŠNJI BORAC SADA ŽIVI OD 250 MARAKA MJESEČNO

Visits: 5802 Today: 3

Iscrpljene i umorne od puta i prilaza selu, ekipu ‘Ispuni mi želju’ dočekao je Vehid Ahmetović. ‘Filđan viška’ u Bosni i Hercegovini je uvijek bilo domaćinski i tradicionalno, pa je tako bilo i ovaj put.

Vehid u kući živi sa suprugom i maloljetnim sinom. Kako kaže, zbog loše situacije je bio primoran sina ispisati iz škole na dvije godine, ali je na kraju ipak uspio da završi osnovnu školu.

Vehid prima socijalnu pomoć od 120 maraka.

Prije 10 godina sam se razbolio. Primao sam hemoterapiju, imam problema sa srcem. Bio sam pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, pa imam i ta primanja od 120 maraka. Sa 19 godina sam se pridužio Armiji kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu – priča Vehid.
Obzirom da ima problema sa kukom, kaže da ne može puno pješačit, ali je primoran. Ističe da mjesečno na tablete daje preko 100 maraka.

I ovo kuće što imam su mi uradili dobri ljudi. Ranije nisam imao ni wc šolje, ni kupatila. Ljudi mi donose vitre, pa su mi oni obnovili kući – objašnjava Vehid.

Vehid već 10 godina nije u stanju da se kreće, a kamoli da radi. Kaže da bi mogao što se tiče kuka, nekako bi istrpio, ali ima proširene aorte.

Imao sam već do sada šest operacija. Težak je prilaz selu, autom pogotovo, ne d’o Bog smrti. Imao sam limfne čvorove na vratu, preponama i aksilama. Hemoterapije su mi pomogle, ali ta bolest se ne može izliječiti, može samo stagnirati ili napredovati. Moram se redovno javljati doktoru i ići na preglede – tvrdi Vehid.
Za kraj govori da mu je jedina želja zdravlje i obrazovanje sina.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

hayat.ba