Važnost dojenja u islamu… Svaka riječ ovog teksta je bitna zato pročitaj i dijeli dalje

Visits: 456 Today: 1

Ako postoji jedna stvar koju bih poručila svim trudnicama i onima koje planiraju imati djecu, to je: molim vas, unaprijed mislite o dojenju! Za mnogo trudnica jedini fokus u trudnoći je sam porod. I koliko god smatram da je bitno spremiti se za porod, znajte – porod traje dio dana, a dojenje traje dvije godine. Porod će se desiti spontano, a dojenje je vještina koju treba savladati. Dijete čim dođe na svijet treba hranu i pokušavati tada pohvatati konce je mnogim ženama jako teško.Stvar jeste u tome što je dojenje u islamu prilično ozbiljna stvar. U našoj vjeri dojenje je jedno od osnovnih prava djeteta. Toliko propisa i smjernica imamo da nisu spomenuti u Kur’anu nego su došli sunnetom, ali dojenje je Allah dž.š. odlučio eksplicitno narediti u Kur’anu i to na dva mjesta. Vrijednost dojenja je tolika da potpunu strankinju može učiniti djetetovom majkom, jer u islamu žene postaju majke djece koju zadoje, bez obzira što nije u pitanju njihovo biološko potomstvo (tzv. majčinstvo po mlijeku).Također, u hadisu je došlo da su Poslaniku s.a.w.s. prikazani neki od stanovnika Džehennema i među njima su bile žene koje su odbijale dojiti svoje dijete. Dojenje je tako bitno pravo djeteta da je njegovim namjernim kršenjem moguće zaraditi Džehennem. Subhanallah.

Ovo govorim isključivo zato što vjernice moraju znati da dojenje ne smiju uzeti olako i da to nije stvar izbora kao što se u sekularnoj kulturi predstavlja – malo probaš, ako ne može uzmeš adaptirano mlijeko i “riješiš problem”. Majka je dužna učiniti sve što je u njenoj moći da doji svoje dijete, pa ako na kraju i ne uspije, može čista obraza stati pred svog Gospodara i reći da je pokušala da ispuni svoju obavezu prema djetetu.Jako je bitno da žene koje čekaju dijete unaprijed razmišljaju o tome kako će dojiti i gdje potražiti pomoć i podršku. Mada to tako prvorotkama ne izgleda, dojenje u današnjem društvu je često jedan zahtjevan posao. Mnogo trudnica s kojima sam razgovarala misle da će to doći samo od sebe, ali koliko god dojenje bilo prirodno, za mnogo majki dojenje uopće ne dolazi samo od sebe i popraćeno je sa dosta problema. Razlozi zašto žene ne uspijevaju dojiti su mnogobrojni, i najmanje njih ima veze s tim da je ženama bilo “mrsko dojiti” ili da su “čuvale sebe zahmeta”. Mi imamo cijelu jednu generaciju koja je preskočila dojenje, što znači da većina današnjih nena nema lično iskustvo u dojenju i svojoj kćerki ili snahi uopće ne mogu dati ni podršku ni savjet kako dojiti. Sve što ta generacija zna o dojenju jesu mitovi i mantre kako nemaš mlijeka, kako ti je slabo mlijeko, kako će mlijeko (magično?) presušiti, kako je dijete gladno, itd. S druge strane, zbog slabe stope dojenja, često žene nemaju niti jednu prijateljicu koja je dojila i od koje mogu dobiti podršku. Čak i zdravstveni radnici imaju jako malo znanje o dojenju i normalnom razvoju dojene djece, pa majke ni tu nekad ne mogu dobiti podršku i ispravne informacije. Ovo sve čini jedan začarani krug koji je mnoge žene, i pored njihove najbolje volje, osudio na neuspjeh u dojenu.

Zbog toga vi, buduće majke, morate biti svjesne da će dojenje možda za vas biti jedna burna bitka na Allahovom putu. I zbog toga se morate unaprijed pripremiti za tu bitku. Možda će vas porodica ugušiti kritikama i obeshrabrenjima, možda nekada nećete spavati noćima, možda će vam se nekada činiti da sve što cijeli dan radite jeste to da dojite, možda će vam biti teško što ne možete nigdje ići bez djeteta, možda ćete imati bolne i krvave podoje, možda ćete sto puta poželjeti da odustanete. Ali znajte da Allah dž.š. vidi vašu žrtvu, da Allah dž.š. vidi svaki članak o dojenju koji ste pročitale, svaku suzu koju ste isplakale od umora i bola, svaku kap mlijeka koju je dijete progutalo. Bez obzira šta vam okolina govorila, vi NISTE “budale koje sebi ne znaju olakšati” – vi se držite Allahovih dž.š. naredbi u vremenu nemara i bićete za to nagrađene. Vaša nagrada će biti veća nego nagrada žena prijašnjih generacija, koje su živjele u vremenu kada je dojenje bilo uobičajeno i podrška lako dostupna. Bez obzira na krajnji rezultat – Allah zaista vidi vaš trud i Allah zaista vrednuje djela prema nijjetu.I za kraj, neki savjeti za uspješno dojenje:
– imajte čvrstu namjeru da ćete dojiti i dovite Allahu da vam učini dojenje lakim
– informišite se o tome šta je normalno u prvim danima dojenja, na internetu ima bezbroj članaka i videa na tu temu
– u svojoj porodici i među prijateljicama nađite osobe koje vam mogu pružiti barem moralnu podršku kada je u pitanju dojenje
– uvežite se sa ženama koje su dojile i koje podržavaju dojenje (na FB mogu preporučiti grupu Dojenje je IN, gdje se pored podrške mogu dobiti i tačne informacije)
– pronađite pedijatra koji je zagovornik isključivog dojenja i ima veliko znanje o dojenju
– pronađite stručno lice (savjetnica za dojenje, medicinska sestra, doktor) koje ima godine iskustva u pomoći ženama da prevaziđu probleme u dojenju
– među svojim prijateljicama ili poznanicama nađite jednu koja bi bila voljna dojiti vaše dijete u slučaju vanrednih problema i uputite muža kako doći do te žene u slučaju vaše smrti (tzv. pakt o dojenju u slučaju smrti)
– učinite dojenje prioritetom – čišćenje kuće, ispiti, obilasci familije, sve može čekati
– uputite muža na njegove šerijatske obaveze po pitanju dojenja (da, dojenje je i očeva vjerska obaveza).Da nam Allah svima pomogne da učinimo svoj maksimum za svoju djecu i da ispoštujemo emanete koje nam je Allah dao u njima. Da Allah pređe preko naših grešaka i nedostataka, koje smo učinili iz slabosti i neznanja. Amin.

Autor: Lejla Pehlivanović (Pragmaislam – blog)