USPJEH MOMAKA IZ BIH: NJIHOVE APLIKACIJE KORISTI 10 MILIONA LJUDI ŠIROM SVIJETA

Visits: 633 Today: 2

Enver Suljić i Mersad Husić iz Travnika prije dvije godine započeli su priču o CalCon aplikacijama razvijenim u Bosni i Hercegovini, a do danas su one pronašle put do više od deset miliona mobilnih uređaja širom svijeta.

Uspješna priča ove dvojice Travničana započela je još 2019. godine, kada su imali ideju za nekoliko mobilnih aplikacija, a kada su pokazali svoju stručnost, s Kickstart Mobileom, startup inkubatorom iz Varšave, osnovali su i kompaniju. Saradnja s kompanijom iz Varšave došla je nakon upoznavanja na freelance platformi, a CalCon Calculator je flagship aplikacija koja u sebi ima mnoštvo kalkulatora koji se svakodnevno ažuriraju.

Enver Suljić, suosnivač kompanije, je kazao da je cilj bio napraviti aplikaciju za sve moguće kalkulatore.

“Često trošimo mnogo vremena tražeći pravu formulu za školu, posao, dvostruki i trostruki popust na artikle, povećanje plate, konvertovanje valuta ili rješavanje ostalih svakodnevnih životnih problema. Ovo je glavni razlog zašto smo pokrenuli naš flagship: CalCon Calculator. Kada bismo za sve kalkulacije tražili posebnu aplikaciju, ili bismo odustali ili ostali bez memorije na telefonu. Potrebna nam je jedna aplikacija za sve moguće kalkulatore. U našoj aplikaciji, osim velikog i stalno rastućeg izbora naših kalkulatora i konvertera, korisnici mogu praviti vlastite, za one probleme koje imaju”, pojašnjava Suljić.

Dodao je da im je cilj biti prvi u svijetu te da su do sada ponudili raznovrsnu ponudu kalkulatora, od onih koji računaju godine, konvertuju valute, do stručnih namijenjenih za mašinstvo, medicinu i finansije.

“Plan nam je da nastavimo razvijati ovu aplikaciju i da u njoj korisnici mogu naći kalkulator za apsolutno sve. Jedina smo platforma gdje korisnici mogu kreirati svoje kalkulatore od blokova bez ikakvog programerskog znanja”, dodao je naš sagovornik.

uljić je pojasnio da je za kreiranje kalkulatora potrebno downloadovati aplikaciju za Android ili iOS, koja se nalazi na trgovinama pod nazivom CalCon Calculator.

“Kreiranje se bazira na prevlačenju varijabli na kalkulator i njihovom povezivanju formulama. Toliko je jednostavno. Aplikacija se iz dana u dan proširuje novim blokovima kao što su grafikoni, slajderi, slike, dinamički tekstovi… Ukoliko ste profesor i želite da pomognete svojim studentima da interaktivno uče vaš predmet, ovo je jedinstvena prilika da unaprijedite nastavu. U svakom kalkulatoru koji napravite možete vidjeti formule i rješenja korak po korak”, zaključio je Suljić.

Najvažniji dio ovog projekta, prema riječima osnivača iz Travnika, je zajednica.

“To je ono što je CalCon Calculator u svojoj srži: platforma koja omogućava svakome da kreira i dijeli svoje kalkulatore. Konačan cilj je da korisnik ima jednu aplikaciju koja će biti dovoljna za sva računanja i konverzije”, poručili su uz napomenu da više detalja o aplikaciji i načinu funkcionisanja korisnici mogu pronaći na službenoj stranici prenosi crna-hronika