Upozorenje / Istraživanje pokazalo, stižu rekordno hladni dani

Visits: 559 Today: 1

Upozoravajuća mjerenja američkog satelita Timed, saopštavaju u istraživačkom centru NASA. Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri.

Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze, piše b92.net.

“Očit je trend hlađenja”, kaže Martin Mlynczak, iz NASA istraživačkog centra Langley i dodaje:

“Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri (ili: otkako su počela kosmička istraživanja).”

Ove podatke otkrio je instrument “Cyber”, na NASA satelitu Timed, koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Cyber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera, piše b92.net.

“Termosfera se uvijek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu”, objašnjava Mlynczak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus Sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlynczak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko meseci.

Nedavne studije Mlynczaki njegovih saradnika, grafički prikazane, pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Dolazi period “vrlo hladno”.

Radio Sarajevo