Umjesto Nove godine, u Kaknju održano tradicionalno “Večer Kur’ana”

Visits: 468 Today: 1

U Kaknju je održana tradicionalna “Večer Kur’ana”, pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj.

Program je počeo zajedničkim klanjanjem jacija-namaza, kojeg je predvodio mladi hafiz Muhamed Vehab, student 2. godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je titulu hafiza Kur’ana ponio prije mjesec dana.

Da Kur’an u ovom gradu i ovom medžlisu ima posebno mjesto govori i činjenica da je ovo već 23. ovakva manifestacija, te da se tradicija nije prekidala ni u doba pandemije, kada je “Večer Kur’ana” snimljena i emitovana putem malih ekrana.

Uvodnu riječ je održao mr. Sulejman-ef. Čelikoviću, koji je poselamio prisutne i izrazio im dobrodošlicu, te predstavio učesnike programa.

Hafiz Abdulaziz Drkić je ovom prilikom istakao važnost svakog pojedinca i njegovu životnu obavezu da promoviše i podstiče na dobro.

– Poslanik s.a.w.s. navodi da u našem tijelu postoji jedan organ od kojeg zavisi zdravlje i vitalnost čitavog tijela – to je srce. Kada srce otkaže, otkazuje čitavo tijelo. Mi muslimani znamo i vjerujemo da je tijelo samo jedan dunjalučki okvir u kojem stanuje suština našeg bića – a to je naša duša. Mi nismo tijelo, mi smo naša duša. Mi imamo jedno unutrašnje srce koje, kada se zaprlja, zaprlja se naša duša – kazao je hafiz Drkić.

Hafiz Drkić nastavlja pa kaže: “Zaista ljudska srca hrđaju kao što željezo hrđa.” Ashabi su upitali: “Kako da liječimo i čistimo naša srca?” Poslanik je odgovorio: “Učenjem Kur’ana i sjećanjem na smrt.”

Tradicionalna manifestacija učenja Kur’ana koja se u ovom malom gradu održava svakog 31. decembra, već više od dvije decenije, dokaz je želje vjernika i uleme da se odupru novinama koje se nameću, i “najluđu noć”, kako je mnogi nazivaju, zapravo zamijene slušanjem kur’anskih odlomaka, Knjige koja je zapravo srce univerzuma piše Preporod.

Hvala ko podijeli!

haberhana