U Makedoniji novoizgrađeni most nazvan ‘Cvijet Srebrenice’

Visits: 975 Today: 9

Premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pregledao je jučer završnu fazu izgradnje mosta na Pčinji kod Donjih Konjara (na relaciji od Kumanova prema glavnom gradu).

Premijer Zaev je u pratnji poslanika Zeqira Ramčilovića rekao da se pregled posljednje faze izgradnje mosta preko rijeke Pčinje koji povezuje Donje i Srednje Konjare poklapa sa Međunarodnim danom Bošnjaka, koji pripadnici ove zajednice u toj zemlji obilježavaju 28. septembra.

“Na inicijativu poslanika Zeqira Ramčilovića, Vlada je donijela odluku da most dobije naziv “Cvijet Srebrenice “, a na osnovu te odluke postavljene su oznake sa imenom mosta, čime se šalje poruka sjećanja i osude svakog genocida, da se ne zaboravi i ne ponovi”, rekao je premijer Zaev.

Premijer Zoran Zaev čestitao je Međunarodni dan Bošnjaka svim pripadnicima ove zajednice u Makedoniji.

“Bošnjaci su sastavni i neodvojivi dio bogatstva u našoj multietničkoj, multikulturnoj i multikonfesionalnoj državi, a njihov doprinos izgradnji i njegovanju našeg ‘Jednog društva za sve’ izuzetno je važan”, rekao je premijer Zaev u saopćenju.

Novi most u Donjinim Konjarama izgrađen je u potpunosti sredstvima Javnog preduzeća za državne puteve. Investicija je vrijedna nešto više od 60 miliona denara i sa svojom dužinom od 133 metra najduži je most koji povezuje regionalne puteve u toj zemlji.

Širine 7,96 metara, sa dvije trake i dva trotoara, most ispunjava sve standarde za saobraćaj i kretanje pješaka.

U posljednjoj završnoj fazi postavljena je “elastična ograda”, trotoar, uz most, a na ogradu mosta postavljene su osvijetljene signalne oznake, koje će biti završene kandelabrama, čime će se ovaj važan infrastrukturni objekt u potpunosti dovršiti.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev primio je jučer delegaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju predvodio član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Zaev i Džaferović na sastanku su naglasili da dvije zemlje dijele zajedničke interese i vrijednosti poput članstva u NATO -u i EU, te je u tom smislu premijer Zaev naglasio da je Sjeverna Makedonija spremna podijeliti s Bosnom i Hercegovinom iskustvo pristupanja proces za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Premijer Zaev je naglasio da je od posebnog značaja što se ova posjeta održava na Međunarodni dan Bošnjaka, te obavijestio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferovića da dolazi iz inspekcije posljednje faze izgradnje mosta “Cvijet Srebrenice” i simbolično i realno povezuje dva naselja u toj zemlji u kojima naši sunarodnici iz bošnjačke zajednice pretežno žive zajedno sa pripadnicima drugih zajednica iz makedonske, albanske i drugih zajednica.

Na sastanku je naglašeno da obje zemlje prepoznaju snažne potencijale za jačanje ekonomske saradnje te izrazile spremnost za nastavak priprema za uspostavljanje zračne linije između Sarajeva i Skoplja, koja je obustavljena zbog pandemije i za koju se očekuje da će potaknuti komunikaciju između dvije zemlje.

Zaev i Džaferović složili su se na sastanku da Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju vrlo bliske veze iz prošlosti i da imaju zajedničke obaveze za zajedničku budućnost.

Džaferović je prisustvovao i Svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Bošnjaka.

– Bošnjaci su ostali dosljedni svojim temeljnim načelima: sačuvati sliku Bosne i Hercegovine kao društva različitosti, istakao je tom prilikom.

(MiruhBosne)