U Maglaju otpušten radnik zbog obavljanja namaza

Visits: 787 Today: 1

Prijem za Kenana Muminovića – radnika koji je otpušten s posla zbog obavljanja namaza ⬇️
Danas je Kenan Muminović, mladić iz džemata Ulišnjak, posjetio administrativno sjedište Medžlisa IZ Maglaj i informisao glavnog imama mr. Nevres-ef. Hodžića o razlogu zbog kojeg je jučer dobio otkaz u jednoj maglajskoj firmi u kojoj je bio radnik punih pet godina.
Prema njegovom svjedočenju, jedini razlog zbog kojeg je on dobio otkaz je obavljanje namaza u krugu firme, što je on činio uglavnom za vrijeme pauze. Dan prije je, zajedno sa još 6 svojih radnih kolega, upozoren da se obavljanje namaza u firmi neće tolerisati, svejedno da li se isti obavljao za vrijeme desetominutne pauze ili ne. Ni njihova spremnost da produženim radom nadoknade na namaz ‘izgubljeno’ vrijeme nije bila dovoljna da pridobiju saglasnost vlasnika.
Kenan Muminović je tokom razgovora informisao glavnog imama da je danas još jedan njegov kolega, Emir Šahman, dobio otkaz s posla iz istog razloga.
Glavni imam je iskazao podršku Kenanu Muminoviću, pohvalio njegovu praksu da pauzu iskoristi za obavljanje namaza i njegov pokušaj da se s vlasnikom firme dogovori o uvjetima desetominutnog prekidanja posla (radi obavljanja namaza), pozvao ga da bude odgovoran i vrijedan radnik te iskazao nadu da će čim prije pronaći novog poslodavca koji ima razumijevanja za vjerske obaveze radnika – muslimana.
Kenan Muminović je oženjen, ima jedno dijete i, kako kaže, bio je radnik koji nije upozoravan zbog propusta ili nedovoljne angažiranosti na poslu.
➖➖➖➖➖➖➖
Namaz je vjerska obaveza koja se obavlja u propisano vrijeme. Vlasnici privatnih firmi, naročito ukoliko su i sami muslimani, trebali bi cijeniti radnike koji svoju pauzu iskorištavaju za obavljanje namaza. Čak i da poslodavci i ‘halale’ radnicim desetominutno odsustvo s posla radi obavljanja namaza (a mnogi radnici su spremni da nadoknade to vrijeme), ukoliko priroda djelatnosti to dopušta, firma neće biti na gubitku. Naprotiv, berekat u firmi će se, ako Bog da, povećati.
Hvala Bogu, većina poslodavaca, gdje priroda posla dopušta kraće pauze, ima razumijevanja za vjerske potrebe radnika – muslimana i sa istima postignu dogovor o ovim pitanjima.
A Allah svima daje nafaku piše Medžlis Islamske zajednice Maglaj