U BRAKU SAM 5 MJESECI SA ČOVJEKOM MUSLIMANOM KOJI NIJE OSUNEĆEN/OBREZAN

Visits: 310 Today: 1

Pitanje:Na dosta stranica sam ovo poslala ali ni od jedne nisam dobila odgovor, pa da kod vas oprobam. U braku sam vec 5 mjeseci sa čovjekom muslimanom koji nije osunećen/obrezan. Pošto mu se mama davno razvela od negova oca i kasnije udala za čovjeka druge vjere, nisu ga nikad osunetili. Moj „problem“ je to što sam islamski odgojena i poštujem vjeru. Iako sam znala za to, pristala sam na brak s njim ali sama primjetila da me to sve više i više muči.Moje pitanje je da li je meni veliki grijeh živjeti sa ovakvom osobom i da li je kasno iako mu je već vise od 20 godina, da li moze još da se osuneti/obreže.Odgovor: Biti osunećen/obrezan nije farz (stroga Božija obaveza), već sunnet (praksa i preporuka Božijeg Poslanika, a.s.). Odatle i pojam „biti osunećen“, drugim riječima, primijeniti jedan od lijepih sunneta Allahova Vjerovjesnika, a.s. Prema tome, nije vam grijeh živjeti s muslimanom koji nije osunećen.Nadalje, običaj je da se dijete sunneti/obrezuje još dok je malo, nekad čak odmah po rođenju, no može se obaviti i kasnije, čak i u poznim godinama. Za to nema nikakve smetnje. Slučajeva sličnih vašem suprugu ima mnogo. Za neke od njih čak i znam kako su se sunetili u svojim 20-tim i 30-tim godinama. U slučaju vašeg muža to bi bilo odista lijepo ako i on to želi. To je danas rutinski i vrlo brz posao u svakoj klinici.

Na pitanje odgovara: Kenan Čemo
znaci.com

Pročitajte još: DA LI JE ISPRAVNO TAJNO ZAKLJUČITI BRAK?

Pitanje:
Esselamu alejkum!
Moja djevojka i ja bi se vjenčali na fakultetu, radi lakšeg studiranja i radi ljubavi, s obzirom da bi nam pravni brak otežao studije i vjerovatno bi kao vjenčane osobe izgubile stipendije, mi se želimo vjenčati šerijatski, bez ičijeg znanja osim znanja svjedoka. Da li je takav brak valjan?Odgovor:We alejkum sselam.
Prema propisima u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini ne može se obaviti šerijatsko vjenčanje bez prethodno sklopljenog braka pred matičarem. Tajno sklopljen brak nije u skladu sa islamskim propisima o braku. Štete koje proizilaze iz tako sklopljenog braka su puno veće od razloga koje navodite kao opravdanje za takav postupak. Preporučujemo da se ne odlučujete na sklapanje braka bez znanja i saglasnosti roditelja, jer je praksa pokazala da takvi brakovi teško funkcionišu.

Odgovorio: Fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes Ljevaković rijaset.ba