Turska će u Ukraniji raditi tvornicu dronova

Visits: 428 Today: 3

Turska kompanija Baykar, koja proizvodi bespilotne letjelice “Bayraktar”, trenutno je u procesu izgradnje tvornice na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasyl Bodnar. U intervjuu za RBC Ukraine objavljenom u ponedjeljak, Bodnar je rekao da je Baykar već registrirao kompaniju u Ukrajini i da je tvornica, za koju se pričalo da je u izgradnji prije početka ruske invazije, još uvijek u razvoju. “Tvornica će biti izgrađena. Prije samo sedam dana vlada je odobrila bilateralni sporazum i uputila ga parlamentu na ratifikaciju, sporazum o izgradnji same tvornice”, kazao je ovaj diplomata.

Odluka o izgradnji tvornice u Ukrajini nije bila samo politička, “već i praktična jer će značajan dio modela koji će se proizvoditi u ovoj tvornici imati komponente ukrajinske proizvodnje”, rekao je Bodnar za RBC Ukraine. “To mogu biti motori, drugi rezervni dijelovi, mnoge različite stvari koje su visokotehnološke u našoj zemlji i mogu se koristiti za te letjelice”, kazao je ambasador, dodajući kako je područje obrambene tehnologije “jedan od pokretača” odnosa Turske i Ukrajine. “Unatoč ratu, naše kompanije nastavljaju ispunjavati svoje obveze”, kazao je.

Snimka turskih oklopnih vozila BMC Kirpi MRAP-ova u Ukrajini

Oružane snage Ukrajine dobile su od Turske 50 novih oklopnih vozila Kirpi. Očekuje se da će uskoro biti isporučena još jedna serija od 150 vozila.

Yuriy Mysiahin, zamjenik predsjednika Odbora Vrhovna rada za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove, napisao je na svom Telegram kanalu da se prva serija oklopnih vozila Kirpi sastoji od 50 jedinica.

‘Oružane snage već su dobile oklopna vozila Kirpi turske proizvodnje. Marinci iz dvije brigade već koriste 50 vozila. Čekamo još 150’, napisao je Mysiahin.

saff.ba