TUGA U SARAJEVU: IZNENADA PREMINUO POZNATI SARAJEVSKI KAZANDŽIJA OMAR KRASNIĆ

Visits: 1679 Today: 1

Napustio nas je poznati sarajevski kazandžija Omar Krasnić bez kojeg Baščaršija neće biti ista. Omar Krasnić preminuo je u 44. godini života.

Svoj životni vijek posvetio je obradama metala, bakra, aluminija i ostalih metala pravi razne predmete i suvenire, koji nijednog posjetitelja i naručioca nisu ostavili ravnodušnim. Posebno mjesto u njegovom životu zauzimali su mališani i životinje sa kojima je bio okružen svakodnevno. Pravio je mačeve, štitovo, zidne ukrase, lampe

Dženaza namaz će se klanjati u ponedjeljak 15.8.2022. godine u 17h na Starom mezarju Faletići. Iza preminulog Omara ostala je majka Sabina, kćerka Lejla sa suprugom Hamzom, kćerka Emina, sestra Almira i ostala mnogobrojna porodica.

Bio je prepoznatljiv po tome što je u svom svom studiju godinama izrađivao, kako tradicionalne predmete od metala, poput starinskog posuđa (ibrika, džezvi, meteriza…), zidnih ukrasa (gravura, levhi…), predmeta za svakodnevnu upotrebu (natpisa, putokaza, lampi…), tako i prelijepe komade neobičnog nakita (prstenja, ogrlica, naušnica…), te predmete inspirisane viteštvom i srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom (mačeve, sjekire, štitove, viteške oklope…)

Prijatelji na društvenim mrežama opraštaju se od poznatog sarajevskog kazandžije.

crna-hronika