TRAŽILA SAM ZNAK OD ALLAHA DA LI JE MOMAK HAJR ZA MENE I PUKAO MI JE SAT KOJI MI JE POKLONIO…

Visits: 489 Today: 2

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje. Dobila sam sat od svog momka, čula sam da nije dobro poklanjati sat jedno drugome, ali ne znam dali je to istina. Uglavnom jučer kad sam zamolila Allaha da mi da znak dali je taj momak za mene desi mi se to da mi staklo od sata danas pukne.

Ako imate odgovor na ovo dali je to moguće bio jedan znak ili samo nesreća? Ja uvijek molim Allaha da mi da znakove, ali nikad ne umijem da protumačim da li je to bio znak ili ne. Vaš odgovor bi mi dosta pomogao u svemu, želim vam sve najbolje.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova, a zatim: Kao prvo, nije dozvoljno muslimanima da imaju momke ili djevojke (cure) jer se šerijatski brak zasniva na poptuno drugačiji način od savremenog zabavljanja pa vam savjetujem da o tome istražite i na ispravan način sebi bračnog druga potražite. Zatim, nema nikakvog dokaza koji ukazuje na to da je pokuđeno primati sahat kao poklon.

Nije propisano od Allaha tražiti znakove i time biti opterećena već umjesto toga imamo istiharu namaz kojeg sama možeš klanjati. Stoga vam savjetujem da se podučite osnovama ispravnog vjerovanja, redovno namaz obavljate i propisa se držite pa se možete nadati hairli braku i sreći na oba svijeta. Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.
n-um.com Foto: ilustracija