TRAUMATIČNA SVJEDOČENJA BH. PORODILJA: “PRIMIJETILA SAM DA JE KRENULO PO ZLU…”

Visits: 999 Today: 1

Tek malo više od 141 marke u prosjeku potrebno je za siguran porod u Bosni i Hercegovini. Otprilike toliko se, u koverti ili u vidu poklona, daje medicinskom osoblju kako bi dolazak novog života na svijet prošao bez trauma. Korupcija caruje u bh. porodilištima, a prvi saradnici su joj uglavnom nemar ili nemoć.

“U jednom momentu mi se zacrnilo pred očima. Po izrazima njihovih lica sam primijetila da je nešto krenulo po zlu. Znam da sam par puta gubila svijest i da je doktor svom težinom pritisnuo moj trbuh, a ja sam prestala osjećati bolove. Momenta kada sam rodila se ne sjećam. Pitala sam babicu – jesam li rodila i je li sve u redu s bebom? Ona je samo nešto drsko promrmljala i izašla. Na otpusnom pismu se ne spominju komplikacije pri porodu, niti mi je bilo ko rekao šta se dogodilo. Kasnije se ispostavilo da je moja djevojčica na porodu dobila teške povrede mozga, zbog čega ne govori i ima niz drugih poteškoća u razvoju”.

Nečovječno postupanje

Ovo je tek jedno od brojnih potresnih svjedočenja iz bh. porodilišta i tek jedna u moru trauma koje se bilježe širom Bosne i Hercegovine. Iskustva o kojima se govori nerado i, u pravilu anonimno, podrazumijevaju nečovječno postupanje, izostanak empatije i razumijevanja, insistiranje na mitu.

“On je rekao hoćete li je odvesti na carski, hoćete vi uraditi nešto po tom pitanju, mi smo ovdje skoro već 14 sati, a ona je rekla: “Pa znate gospodine to ne ide tako”. I on je bukvalno ustao i sa sve mantilom je okačio na čiviluk, da, da, da okačio je na čiviluk, jer bukvalno drugog rješenja nije bilo i rekao: “Ja vam novac ne dam, spasite mi ženu i dijete”.

Ovo svjedočenje prikupljeno je u okviru istraživanja koje je radilo sarajevsko Udruženje „Baby steps“. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, a na osnovu njihovih svjedočenja iznijeta je računica da se u Bosni i Hercegovini godišnje na siguran dolazak potomka na svijet, bijeli mantili počaste sa više od dva miliona maraka.

„Svaki drugi porod praktično ima prisutnu tu kovertu ili neki skupocjeni poklon. Povećanjem te korupcije stvaramo još gore uslove u porodilištima i obratno, upravo ti loši uslovi u porodilištima su glavni uzrok zašto se porodilje odlučuju na kovertu”, rekla je Amila Tatarević, iz Udruženja “Baby steps”.

Pozitivna iskustva

Svijet danas slavi babice, osobe od kojih porodilje očekuju utjehu, empatiju i podršku. U prošloj godini pod krovom Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci obavljeno je 3.170 poroda. Traumatična svjedočenja porodilja bilježe se i u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali danas o njima nije bilo riječi. Svoje pozitivno iskustvo sa dva poroda, podijelila je Dobrila Knežević.

Babice su bile sve vrijeme prisutne pored mene, prilikom svake kontrakcije masirale su mi leđa, govorile da će sve biti u redu, i prva i druga beba kad su se rodile, kad sam čula taj plač to je bilo najljepše što sam mogla da čujem”, rekla je Dobrila Knežević.

Uz pozitivna iskustva mogu se čuti i druga u pravilu anonimna – o verbalnim poniženjima koje trpe porodilje, odbijanju osoblja da porođaj učini što manje stresnim, lošoj ishrani, nedostatku kadra. Iako su u obnovu i dogradnju UKC-a potrošene desetine miliona maraka, Klinika za ginekologiju nijesanirana, ali se sada najavljuje da će biti.

“Naš cilj je da svaka trudnica, svaka porodilja koja dođe ovdje u Kinički centar izađe sa osmjehom na licu, izađe zadovoljna, jer mi smo prije svega ljudi, prije svega smo majke i mi smo rađale i negdje želimo da im pomognemo i da se osjećaju u ovoj kući sigurno”, istaknula je babica Dragana Bašić.

“Krećemo u rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo gdje ćemo uraditi sanaciju podova i mokrih čvorova i da nije bilo ove pandemije sigurno bi uradili rekonstrukciju čitave klinike”, kazao je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Koliko će to koštati i kada će biti, pitanje je na koje direktor UKC-a nije bio spreman da odgovori. Niz udruženja u Bosni i Hercegovini insistira na osiguranju bezbjednog poroda i na jednakim uslovima za sve, ali njihovi zahtjevi ostaju bez odgovora. Muk je jedini odgovor i na pitanje o uzrocima smrti bihaćke porodilje Azre Bećirspahić i njenje tek rođenje kćerke Merjem. Tragedija iz bihaćkog porodilišta koja je potresla region 17. marta do danas je bez epiloga piše N1.