TOKOM PROTEKLE ČETIRI GODINE NAČELNICI I GRADONAČELNICI NISU ISPUNILI NI TREĆINU OBEĆANJA

Visits: 448 Today: 3

Ono što je vidljivo, a nekako i postala praksa jeste da načelnici u zadnjoj godini mandata ostavljaju finalizaciju određenih projekata pa tako i sada svjedočimo žustrim radovima

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini se bliže, a predizborni radovi, posebno u godini pred izbore, uzimaju sve više maha. No, analize pojedinih nevladinih organizacija pokazuju da načelnici i gradonačelnici u ove četiri godine nisu baš mnogo toga uradili. Od 735 predizbornih obećanja, ispunjena je tek trećina. Najviše je urađeno u infrastrukturi, a najmanje u turizmu.

Teočak je specifičan poo apsolutnom broju mandata općinskog načelnika. Taibu Muminoviću su povjerenje građani dali 1994. godine i još pet puta nakon toga. Općina je osnovana 1992. tako da je do danas ovo prvi i jedini načelnik Općine Teočak.

Anketa:
“Vjerovatno su nešto prepoznali u njemu dok je toliko godina”.
“Možda bi trebao neko mlađi umjesto njega jer ako ga toliko biraju, ne znači i da je dobar”.
“To je sposoban čovjek, ima svoj rječnik, dobar je za nas”.
“On je najbolji i ostat će dok je živ”.

Nije jedino Teočak općina koja ima vječitog načelnika, skoro 27 godina. Još ih je mnogo, poput načelnika Konjica, koji je na toj funkciji od 1997. godine. I načelnici općina Gacko i Bratunac u novembru će, kako se čini, dobiti šesti mandat, a na tim pozicijama su skoro 20 godina. Bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić kaže da građani nemaju baš puno izbora,
nego po principu uzmi ili ostavi, primorani su birati jednog te istog, bez obzira na rezultate.

“Mi nemamo još uvijek to stabilno biračko tijelo koje je ideološki obojeno i da se drži određene ideologije i da nikad neće glasati protiv svojih, ali neće ni glasati za njih, ako je razočaran rezulatima rada”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

A šta je stvarno od onog što je obećano na terenu i urađeno, najbolje znaju građani Bosne i Hercegovine.

Anketa:
“Opštinska vlasrt je predusretljiva, uvijek je tu da sasluša građane i to je neka karaktersitika za ove četiri godine”.
“Dosta tih ulica je sanirano, što je bilo katastrofa dosad”.
“Nema nekih problema, izuzev migranata čiji se broj stalno povećava. To je jedini problem koji meni lično smeta”.
“Jedno obećaju drugo rade i onda, kako može biti čovjek zadovoljan”.

Tako to i bude. Ono što u Bosni i Hercegovini bude obećano, ne mora, barem kada je riječ o našim političarima, biti nužno ispunjeno. Analiza o predizbornim obećanjima, koju je uradio Istinomjer, a koja će biti objavljena sredinom septembra, pokazuje kakvo je stvarno stanje. Od ukupno 735 obećanja, načelnici i gradonačelnici ispunili su samo 152. Najviše su u protekle četiri godine uradile općine Stari Grad, Centar te Trebinje. Sve ispunjeno većinom se odnosilo na infrastrukturne projekte – poput asfaltiranja ulica, utopljavanja objekata, rekonstrukcije mostova, te izgradnje dječijih igrališta, dok oni malo veći i kompleksniji projekti iz oblasti infrastrukture, a koji su također obećani, poput vodovodnih, nisu ni započeti.

Povećavanje transparentnosti samih budžeta, pitanja koja se odnose na turizam, a koja se odnose na lokalni nivo, neke su od tema koje su gradonačelnici i načelnici najmanje započinjali. Ono što je vidljivo, a nekako i postala praksa jeste da načelnici u zadnjoj godini mandata ostavljaju finalizaciju određenih projekata pa tako i sada svjedočimo žustrim radovima.

“Ono što također predstavlja problem kad smo mi građani-birači u pitanju je da, ako analiziramo, mnoga predizborna obećanja nisu ispunjena jer da je ispunjeno sve ono što nam je obećavano u zadnjih 25 godina, mi bi bili država blagostanja, mi bi imali autoput, otvorena radna mjesta, a vidimo da se to ne dešava”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

A šta nas čeka na novembarskim lokalnim izborima – osim nekih novih kandidata, i malo drugačijih predizbornih floskula, čini se ništa novo. No, ipak ćemo sačekati i vidjeti hoće li od tih predizbornih obećanja ostati samo prefiks predizborni ili će, ipak, nešto biti urađeno.

crna-hronika.info