„Ti me ne razumiješ:“ Kako je jedan muž naučio slušati ženu

Visits: 638 Today: 1

Ako muškarac ne shvati prirodu žene i njenu različitost od svoje prirode može mnogo pogoršati situaciju i pretvoriti je u veliku krizu vjerujući da on ženi pomaže.Muž mora znati da žena govori o problemima da bi mu se približila i osjetila njegovo razumijevanje, a ne da bi joj on ponudio praktična rješenja i dao smjernice. Kada se muž i žena sretnu, ona želi da mu priča o svemu što se u toku dana dogodilo i nastoji izraziti osjećanja koja su je obuzimala. Međutim, muž odjednom prekida nit razgovora kako bi joj dao praktična rješenja problema o kojima govori. On smatra da joj je time pomogao i iskazao podršku.Kao primjer ćemo navesti situaciju koja se odigrala između Sumejje i njenog muža Adila.Nakon posla i kupovine stvari za djecu Sumejja se umorna vratila kući. Htjela je da govori o svojim osjećanjima: “Imam strašno mnogo obaveza, nemam vremena za sebe ni za svoje lične poslove”.“Daj otkaz na tom mjestu. Možeš potražiti neki drugi posao koji ti više odgovara”, odgovara Adil.

Sumejja: „Strašno volim upravo ovaj posao samo je problem što traže da brže napredujem.“

Adil: „Nemoj ih slušati. Radi kako možeš.“

Sumejja: „Tako se i ponašam . . . Ah, zaboravila sam danas nazvati mamu, a obećala samjoj!“

Adil: „Nema veze. Ne boj se, majka će te shvatiti! Sumejja: – Shvatit će me, ali je bolesna. Sad sam joj potrebna.

Adil: „Previše strepiš. Zašto ne možeš biti opuštena i sretna.“

Sumejja (ljutito i povišenim glasom): „Ja nisam nesretna! Možeš li me makar saslušati!“

Adil: „Evo me, sjedim i slušam.“

Sumejja: „Umorna sam od razgovora sa tobom.“

Nakon ovog razgovora Sumejja je osjetila još veće neraspoloženje. A trebala je samo malo razumijevanja i ljubavi od strane muža, malo utješnog druženja na kraju napornog dana. Adil je, također, osjetio neraspoloženje, naročito zato što nije mogao shvatiti gdje je pogriješio. Pokušao joj je pomoći da riješi probleme. Ali, iz njemu nepoznatih razloga rješenja koja je ponudio nisu bila prihvaćena.Jasno je da Adil nije poznavao žensku prirodu. Nije znao da je samo slušanje bez predlaganja rješenja i davanja smjernica najvažnije što je bilo potrebno njegovoj supruzi Sumejji. Nije mogao ni zamisliti da su upravo njegovi prijedlozi situaciju učinili još težom. Najčešće se ne smije žuriti sa davanjem rješenja i prijedloga kada žena pokušava govoriti o svojim brigama i problemima. Jednostavno slušanje i neprekidanje njenog govora za ženu predstavlja podršku i ohrabrenje. Žene se u pravilu tako i ponašaju kada im se druga žena požali – pažljivo i brižno je saslušaju i potrude se da shvate osjećanja svoje sagovornice.Kasnije je Adil naučio koliko je njegovoj supruzi potrebno da je on sasluša i shvati. Počeo se drugačije ponašati. Pružao joj je smiraj i pomoć koji su joj potrebni.Pogledajmo još jedan razgovor koji se između njih odigrao u toku jednog večernjeg sijela. Primijetićemo da je Adil spoznao prirodu žene i koliko je važno da je on sasluša.

Sumejja: „Imam previše obaveza. Nemam za sebe vremena. Zapostavljam svoje lične poslove.“

Adil (uz dubok uzah): „Ah . . . izgleda da si imala dug i naporan dan.“

Sumejja: „Jako volim baš ovaj posao, ali oni od mene traže da brže radim.“

Adil je šutio nekoliko trenutaka, a zatim rekao: “Da … da .. . ”

Sumejja: „A, zaboravila sam danas nazvati mamu. Obećala sam joj.”

Adil je šutio i pažljivo je gledao. Zatim reče: ”Ah, nisi uspjela da je nazoveš. ”

Sumejja: “Bolesna je. Sad sam joj najpotrebnija.“

Adil: “Ti, zaista, mnogo voliš majku . . . draga moja, približi se da te zagrlim.”

Adil je zagrlio svoju suprugu i milovao je po glavi ništa ne govoreći.

Sumejja je duboko i spokojno uzdahnula, a zatim smireno rekla: “Volim s tobom razgovarati . . . to me jako smiri . . . tako si me lijepo saslušao.Sad se osjećam smireno.”

Iz ovog prizora možemo primjetiti da su i Sumejja i Adil osjetili mir nakon ovog jednostavnog razgovora, jer on odiše njihovim međusobnim razumijevanjem i ljubavlju.Adil se začudio koliko mu je supruga postala sretna i spokojna, samo zato što je on naučio da je lijepo sasluša i da ne žuri sa predlaganjem rješenja i davanja smjernica. I Sumejja je naučila da prihvati muža bez kritikovanja i pokušaja njegovog mijenjanja i “popravljanja”.

Autor: dr. Memun Mubejjed Za Akos.ba priredio: Nedim Botić