Tekst poslije kojeg ćemo se zapitati kako postupamo sa našim bližnjima

Visits: 1540 Today: 3

Pospremila kuću, sve dovela u red. Skuhala kafu, muž nespretno pruži ruku i kafa se razli po stolu.
– Što ne paziš, smotani stvore? – viknem još oznojena od spremanja.
– Oprosti.Ustane, pobriše sve tragove i rezignirano šuti. A ja mislim: Da je ovo uradio neko ko je slučajno svratio, ko mi apsolutno ništa ne znači u životu, sve bi bilo drugačije. Nasmiješila bih se i kazala:
– Ne uzrujavajte se bez razloga, sve ok, lako je to obrisati…
Apsurdi su to.
Vrlo često vlastite stresove liječimo vičući na one koji su nam najvažniji, koje volimo jednako kao sebe, a trudimo se uvijek biti uljudni i sa osmjehom pri slučajnom susretu sa nekim beznačajnim i suvišnim, čak i onima koji na idu na živce. A ne bi trebali. Ne bi smjeli. Ne zaslužuju to. (Nura Bazdulj Hubijar “Dragulji i drangulije”, svjetlo-dunjaluka)

Muslimani, proučite ovu dovu za našu braću u Siriji/Guti. Sjetimo ih se bar dovom

Uzvišeni Gospodaru, Stvoritelju Zemlje i Nebesa, Jaki, Silni, Moćni, Ti si istina, Tvoje obećanje je istina, Džennet je istina, Džehennem je istina, Sudnji dan je istina, poslanici su istina, Tvojim najvećim imenom te molimo da pomogneš našoj braći muslimanima u Siriji/Halepu.Gospodaru naš, sačuvaj njihove živote, njihovu čast, njihove imetke, i njihov evlad.Gospodaru naš, sve one koji žele zlo našoj braći i sestrama u Siriji/Halepu, a i ostalim muslimanima diljem svijeta, zaokupi ih njima samim, pošalji na njih svoje vojske koje ne zna niko osim Tebe.Gospodaru naš, nasilnici i izdajice su prešli u neredu sve granice, pa ih uništi sve redom i ne ostavi na zemlji nikoga od njih.Gospodaru naš, uništi i bez spomena ostavi Beššara i sve one koji ga na bilo koji način pomažu.Gospodaru naš, uništi Beššara i njegove saveznike, i učini ih ajetom/dokazom onima koji dolaze nakon njih, kako što si uništio Faraona, i učinio ga dokazom onima koji su došli nakon njega.Gospodaru naš, uništi i bez pomena ostavi sve on koji na bilo koji način pomažu agresore u Siriji/Guti.Gospodaru naš, pomozi našu braću mudžahide Sirije/Halepa, učvrsti ih na istini, podari im sabura, učini njihovo streljivo preciznim, njihove stavove ispravnim, njihovo jedinstvo neprikosnovenim.Gospodaru naš, pomozi našu braću mudžahide Sirije sa svojim vojskama, kao što si pomogao ashabe na Bedru.Gospodaru naš, Ti koji kada želiš nešto samo kažeš: ‘Budi’ i ono bude, uništi Beššara i njegove saveznike, i u njima nam pokaži jačinu svoje moći.Gopodaru naš, svi su podigli ruke od njih, i njima nije ostao niko osim Tebe, pomozi ih i otkloni od njih svaku nedaću i belaj.Amin, ja Rabbel-a’lemin.
Mr. Elvedin Pezić

Pročitajte još: Od Mašrika do Magriba
Od masrika do magriba, svuda gdje se ezan cuje,
ubijaju jata Tvoja, Tvoje seve i slavuje!

Nase selo umuklo je, pa nebesa tuzna stoje…
Al’ sto vise krvarimo, sve vise Te mi volimo,
sve glasnije mi klicemo i u zori osvicemo!

Ovog casa, dok ti spavas, kolju grlo jedne ptice!
Ubijaju – ni zbog cega! – njeznu bracu i sestrice!

Ovog casa; dok ti spavas, na odzaku gnijezda pale!
Nocas mrznu – ni zbog cega! – mrtve oci ptic’je male…

Ovog casa, dok ti spavas, novo jato na put krece;
grlimo se i gledamo: koga sutra biti nece?!

http://najljepse-ilahije.blogspot.ba