Tamimi: Spremna sam ići u zatvor stotinu puta zbog borbe za svoju zemlju

Visits: 728 Today: 1

02. 08. 2018. u 16:40:00Fena

Ikona palestinskog otpora i mlada aktivistica Ahed Tamimi izjavila je za RT da će nastaviti da s bori za palestinski cilj, uprkos poteškoćama s kojima se suočavala u izraelskom zatvoru.

Tamimi tvrdi da će riskirati ponovni odlazak u zatvor zbog borbe za svoju zemlju.

Tinejdžerka, koja je postala simbol palestinskog otpora, i čak je nazivana palestinskom Ivanom Orleankom, u nedjelju je oslobođena iz zatvora nakon što je odslužila kaznu od osam mjeseci zbog napada na izraelske vojnike.

Nadam se da niko neće proći kroz ovo kroz šta sam ja prolazila. Ja sam, međutim, zadovoljna što sam boravila tamo zbog svojih uvjerenja. Spremna sam ići u zatvor još stotinu puta ukoliko to donosi dobro mojoj zemlji“, izjavila je 17-godišnjica aktivistica za RT na arapskom jeziku.

Tamimi dolazi iz porodice palestinskih aktivista za slobodu palestinskog naroda i ranije bila u konfliktnim situacijama s izraelskim vojnicima. U decembru prošle godine ona je snimljena kako odguruje, udara i šamara dvojicu naoružanih izraelskih vojnika koji su bili u raciji po njenom selu, Nabi Saleh, na Zapadnoj obali. Njena majka, Nariman, i 20-godišnja rodica Nour također su učestvovale u suprotstavljanju izraelskim vojnicima. Nakon konfrontacije, sve stri žene su uhapšene. Snimak incidenta pojavio se na društvenim mrežama, pomažući u stvaranju imidža Ahed kao simbola palestinskog otpora.

Znala sam da će me uhapsiti. To je uobičajena stvar kada živite pod izraelskom represijom“, izjavila je Tamimi, govoreći o incidentu koji je doveo do njenog hapšenja.

radiosarajevo.ba