Supruga odgaja muža: Jeste li čuli za Gumejsu?

Visits: 553 Today: 1

Žena dženetlija

Historija je zabilježila i El-Gumejsino ime. A ona je majka Enesa b. Malika, r.a. El-Gumejsa je jedna od najdivnijih žena. U početku je živjela kao sve druge djevojke paganke. Udala se za Malika b. en-Nadra. Kad se pojavio islam, odazva se El-Gumejsa (Ummu Sulejm) ensarijskim izaslanstvima i među prvima prihvati islam. Nakon što je postala muslimanka, mužu je ponudila da prihvati islam, ali je on odbio i žestoko se naljutio. Htjede Malik b. en-Nadr, njen muž, da je povede na putovanje u Šam, ali ona to odbi. Otputovao je sam i umro u Šamu.El-Gumejsa, r.a., bila je pronicljiva i lijepa žena, pa su se prosci utrkivali ko će je prvi zaprositi. Između ostalih, zaprosio ju je Ebu Talha, prije nego što će prihvatiti islam.“Što se mene tiče, imam želju udati se za tebe, prosac sličan tebi ne odbija se, ali ti si nevjernik, a ja sam muslimanka. Prihvati islam, i to je moj udadbeni dar (mehr), od tebe ne tražim ništa drugo.”“Ja imam svoju vjeru”“O Ebu Talha! Jesi li svjestan da je bog koga obožavaš zapravo komad drveta, koje je izraslo iz zemlje, a koji je obradio taj i taj stolar Abesinac?”“Svjestan sam.”“Zar te nije stid obožavati boga takvih osobina? Ebu Talha, prihvati islam, ako želiš, i to će biti moj udadbeni dar, drugo ništa ne želim.”“U redu, sačekaj da razmislim.”Otišao je i vratio se nakon određenog vremena, rekavši: “Svjedočim da nema istinskog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Allahov poslanik.”El-Gumejsa obradova se i reče: “Enese, udaj me za Ebu Talhu.”I Enes, r.a., udade je za Ebu Talhu, r.a., a nijedan udadbeni dar nije bio bolji od njenog: prihvatanje islama. Poslanik, s.a.v.s., preselio je u Medinu, a izuzetno radosni dočekali su ga ensarije i muhadžiri. Odsjeo je u Ebu Ejjubovoj, r.a., kući, te je El-Gumejsa došla posjetiti Poslanika, s.a.v.s. Ona, Ummu Sulejm el-Ensarijja, izdvojila se iz gomile ljudi, htijući se žrtvovati za Poslanika, s.a.v.s., pa je našla da mu pokloni nešto najvrijednije što posjeduje, svog sina Enesa, dijete koje joj je od srca otpalo. Dovela ga je pred Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i rekla: ” Božiji Poslaniče, evo dovela sam Enesa da te služi, neka uvijek bude kod tebe.” I otišla je, a Enes je ostao služiti Poslanika, s.a.v.s., i danju i noću.

Supruga odgaja muža

Ummu Sulejm, r.a., poticala je Ebu Talhu na pozivanje u islam, borbu na Allahovom putu, poslušnost Svevišnjem Allahu… Ebu Talha krenuo je u Bitku na Uhud, s ostalim borcima, gdje su bili izloženi velikoj kušnji, uslijed čega su ginuli i bili nadasve razbijeni. Utom su mnogobošci navalili na Poslanika, s.a.v.s., sa željom da ga ubiju, a u odbranu su stali njegovi vjerni drugovi koje su rane i glad već bili izmorili; krv je tekla po njihovim pancirima. Stali su uz Poslanika, s.a.v.s., napravivši obruč oko njega, da ga svojim tijelima brane od kopalja i sablji, zadržavajući nasrtaje svojim tijelima. Ebu Talha, r.a., podmetao je prsa i govorio: “Allahov Poslaniče, da te ne pogodi strijela. Neka mene u grlo pogodi, a ne tebe.” Branio je i štitio Poslanikovo, s.a.v.s., tijelo.Nevjernici su nasrtali sa svih strana, jedni strijelama, drugi sabljama, treći noževima. Ne prođe dugo i Ebu Talha pade zbog velikog broja rana na tijelu. Poslaniku, s.a.v.s, pritrča Ebu Ubejda i vidje da Ebu Talha leži. Poslanik, s.a.v.s., reče: “Zbrinite njega, to je preče!” Ponijeli su njegovo tijelo, na kojem je bilo na desetine rana. Poslije, kad je rane izliječio, Ebu Talha se još revnosnije borio za uzdizanje islama. S njim u vezi, Poslanik, s.a.v.s., govorio je: “Uistinu, Ebu Talhin glas u borbi vrijedniji je od čitave skupine vojnika.” A šta onda reći o njegovoj požrtvovanosti i žestini u borbi.

Izvor: “Kraljica” Autor: Muhammed bin Abdurrahman el-Arifi Sa arapskog preveo: Abdurrahman Kuduzović Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić