Štićenici centra “Duga” trebaju našu pomoć

Visits: 179 Today: 2

Pandemija koronavirusa otežala je funkcionisanje ove ustanove s obzirom da i njemačke humanitarne organizacije, uslijed trenutne situacije, imaju manje sredstva namijenjenih ovom Centru, da je zbog pandemije otkazana tradicionalna likovna kolonija, ali i da se sredstva odobrena od Vlade USK konstantno kasne.

Iako su im zbog pandemije koronavirusa, uskraćene brojne dosadašnje aktivnosti, kojima pored ostalog, uspijevaju obezbijediti svoju financijsku sigurnost, u Centru za nezbrinutu djecu „Duga“ u Kulen Vakufu i dalje se s punom pažnjom brinu o svojim malim štićenicima.

Trenutno skrbe o osamnaestero djece, od mjesec do šest godina starosti. Međutim, da bi nastavili neometano funkcionirati, potrebna je veća podrška nadležnih institucija, jer njihovo 21-godišnje postojanje, dokaz je, da ova ustanova itekako ima značajnu ulogu u zbrinjavanju najosjetljivije kategorije društva.

Tekst se nastavlja poslije oglasa

Centar „Duga“ se najvećim dijelom održava donatorskim i sredstvima, realiziranim putem brojnih aktivnosti. Međutim, pandemija koronavirusa uzrokovala je otkazivanje tradicionalne likovne kolonije i izložbu umjetničkih djela, koja se, zbog dosta boljih ponuda, prodaju na aukciji u Njemačkoj, a posredstvom bh. umjetnika iz Minhena i dugogodišnjeg prijatelja Duge, Milana Mihajlovića. Ipak, veći broj umjetnika iz BiH, izdvojio je svoja djela u ove svrhe, a ona će se u slučaju poboljšanja i stabilizacije stanja, naći na tržištu već naredne godine.

Nažalost, ove godine izostala je i posjeta dijaspore, koja je dosada bila velikodušna u donacijama potrošnog materijala poput pelena, krema, kupki, deterdženta i ostalog, tako da su i ovdje primjetni određeni znatni izdaci.

Iako rad Centra, sufinancira Vlada USK sa 42 i po hiljade maraka godišnje , sredstva konstantno kasne, te da nisu uplaćena ni za 2019. godinu.

U toku je izrada kalendara i novogodišnjih čestitki, čijom prodajom nadoknađuju jedan dio izdataka. Nadaju se da će se njihovom pozivu, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, i ovaj put odazvati ovdašnji privrednici i škole, te otkupiti pripremljenu ponudu.

mojcazin.ba