Šta su Milo Đukanović i Dritan Abazović napisali u knjigu žalosti u Potočarima? – Žalimo što smo saveznici najvećeg zločina

Brojni zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta odali su poštu žrtvama genocida u Srebrenici povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u tom gradu. Mnogi zvaničnici su se upisali u knjigu žalosti.

Među njima predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

-U Ime Vlade Crne Gore izražavam solidarnost sa svim porodicama žrtava genocida i sa narodom Bosne i Hercegovine. Nadamo se da nas sve zajedno čeka ljepša budućnost, bez mržnje, svađa i podjela. Neka sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici bude putokaz kako se ne treba ophoditi prema nikome i da bude velika lekcija za cijeli svijet koji treba težiti miru, suživotu i dijalogu, istakao je Abazović.

-Klanjam se sjenama žrtava Srebrenice. U Potočarima riječi gube na značaju, jer ovdje je balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon holokausta ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jedino da sa neizmjernom tugom čuvamo sjećanje na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo saveznici najvećeg zločina u Evropi nakon II Svjetskog rata. To nas obavezuje da ne dovodimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju. Mir njihovim dušama, da se nikada ne ponovi, napisao je Đukanović .

Izvor:
Oslobodjenje