ŠTA PIŠE U OTPUSNOM PISMU DŽENE GADŽUN: “URAĐEN JE CT MOZGA KOJI JE POKAZAO…”

Visits: 1161 Today: 1

U otpusnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice. Slučaj Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja, koja je usljed rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa završila kobno, otkriva nove detalje.

U otpusnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice.

Prilikom prijema 8. novembra „liječnica Hitne medicinske pomoći navodi da su pozvani u privatnu polikliniku radi aresta tokom operacije očnog kapka.“

Također, prilikom prijema, navodi se u otpusnom pismu: „Djevojčica je bila u pratnji ljekara HMP, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, komatozna…“

Srčani arest, reanimacija su rađeni tokom operacije

Dan kasnije, nakon potvrde da je PCR negativna, prebačena je u jedinicu intenzivnog liječenja, te je precizirano da je djevojčica hospitalizovana „nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije..“

„Edem mozga i znaci svježe ishemije“ , potvđeno je za N1, mogli su biti uzrokovani zastojem srca (srčanim arestom) i reanimacijom.

Specijalista ustanovio moždanu komu

Slijedili su kritični dani male Džene.

Prilikom procjene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ specijalista je ustanovio “moždanu komu” navodi se u otpusnom pismu.

Priključena je na aparat za mehaničku ventilaciju, a potom i na respirator, kako bi malena pluća mogla raditi do kraja. Prethodno su na RTG pluća i srca utvrđeni „znaci plućnog edema“.

“Čekamo obdukcioni nalaz koji bi trebao dati odgovor na pitanje uzroka smrti. Slijedom toga otvoriće se mogućnosti utvrđivanja propusta u ovom slučaju, dakle ko je kriv?“, rekao je za N1 Almin Dautbegović, advokat roditelja dvogodišnje Džene, porodice Gadžun, kao oštećene strane.

N1 je uputio Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i ministru upit dva puta na ista pitanja: Šta će uraditi nakon obimnog izvještaja zdravstvene inspekcije Kantonalnog ureda za inspekcijske poslove KS. U izvještaju je ustanovljeno brojno kršenje pravilnika, ali i zakona. Odgovor iz ministarstva nikako nisu dobili.

“Ovdje je principijelno pitanje organizacije zdravstva i privatnog sektora. Naši političari ne mogu to riješiti. Kroz ovaj predmet sam mislio tražitii da OHR ili Brisel ponudi model zdravstva kakav je u Evropi. Ili radiš u državnom sektoru ili si privatnik! A privatni sektor kontrolisati po kvalitetu, opremi i svemu ostalom“, istakao je za N1 advokat oštećene porodice Almin Dautbegović.

Podsjetimo, operacija dvogodišnje Džene Gadžun u opštoj anesteziji, koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS) završila je fatalno.

I drugo, opšta anestezija je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan. Saznajemo – nikada!